Снимка: Reuters
fallback

В ЕС над една трета или цели 35% от мъжете на възраст 25 - 34 г. все още живеят с родителите си през 2017 г. в сравнение с едва 21,7% от дамите от същата възрастова група, сочи изследване на Евростат, цитирано БНР.

Средно един от всеки четирима млади европейци живее в дома на семейството си.

В страните-членки делът на младите хора между 25 и 34 г., които все още живеят в бащината си къща, варира от под 10 на сто в Дания, Финландия  и Швеция, до над половината в Хърватия с 59,7%, Словакия  с 57% и Гърция  -56,3%. В България този дял е 46,2%. За страната ни по този показател са дадени и данни за миналата година - 46,8% през 2018 г.

Средно младите европейци напускат семейния дом на 26-годишна възраст.

През 2017 най-млади от родителите си се отделят младежите в три северни страни - Швеция - 18,5 г., Дания - 21,1 г. и Финландия - 22 г.

Доста по-късно напускат родните си домове в Хърватия - 31,8 г., Словакия - 30,9 г., Малта - 30,7 г., Италия - 30,1 г. В България пък младите хора напускат бащиния дом средно на около 29 години.

Тенденцията показва, че в почти всички страни на ЕС младите жени напускат дома си по-рано от мъжете. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

230

sperko

преди 4 години

Прочетох доста от коментарите и ми стана доста криво от това, че хората са се озлобили до такава степен. "Разделяй и владей". А, и още нещо, "програмиста" е всъщност "Сиднито от Ав$тралия" или там както се пишеше преди. Моля ви, не му обръщайте внимание, зашото целта на този човек е само да всява смут ("***"). Пожелавам здраве и успех на трудещите се. Помагайте си и се обичайте!

229

Анонимен

преди 4 години

"В страните-членки делът на младите хора между 25 и 34 г., които все още живеят в бащината си къща, варира от под 10 на сто в Дания, Финландия и Швеция"Каква бащина къща, там живеят под наем, затова и младежите се изнасят от наетото от баща им жилище.

228

Докато бях приНашите

преди 4 години

си оставях само част от заплатата за джобни и за дрешки. Останалото давах в тяхната обща каса, защото те бяха спестили пари за още един апартамент, за мен. Когато го купиха, после го и обзаведоха и все пак имам самочувствие заради това, че имам финансов принос поне за обзавеждането.Вярно е, че отстрани това изглежда като версия на приказката за маминото детенце, но какъв друг шанс имаме?Ако родителите не ни помогнат, над 90% от нас ще се заробят с ипотеки или ще идат в дома на тъщата/свекървата

fallback