Снимка: архив, Ройтерс
fallback

До средата на тази година се очаква всички училища в страната да са изградили със средства на Министерството на образованието и науката wi-fi мрежи със защитена интернет среда. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на среща в Банско с учители, директори, преподаватели от професионални гимназии и детски градини, с общински съветници, кметове и народни представители, цитиран от пресцентъра на МОН.

Министърът е подчертал, че защитените интернет мрежи са само част от цялостната среда за електронното обучение. Към нея трябва да се добавят също и електронни образователни ресурси.

Един от новите проекти на МОН предвижда създаването на отворен облак. Това ще бъде платформа с безплатни образователни ресурси. Министърът е акцентирал върху възможността тя да съдържа електронни уроци, разработвани от самите учители.

Преподавателите ще преминават първо през обучение за използването и създаването на подобни ресурси, е обявил Красимир Вълчев. И е добавил, че учителите трябва да бъдат мотивирани да създават и споделят нови уроци. По проекта са предвидени и средства за възнаграждения на учителите, които ще са автори на електронните уроци.

Вълчев е обърнал внимание, че при използването на информационните технологии е особено важно усвояването на дигиталните умения от страна на учениците не просто като потребители на електронни устройства, а за насърчаването им да се превръщат в дигитални създатели. След въвеждането на предмета "Компютърно моделиране" в трети клас предстои и финансирането на дейности по интереси още от първи клас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Мен

преди 5 години

И ето тук е момента големите ИТ компании най-накрая да помогнат на училищата, било то под формата на безплатен секюрити софт, безплатна поддържка на сигурна мрежа, дори и чрез предоставяне на безплатен интеренет. Не става само с ламтене...

6

МНЕНИЕ

преди 5 години

В Северна Корея има такива мрежи .

5

Анонимен

преди 5 години

И колко милиона пак ще изгълта фирмата на някой ваш човек за тая глупост? Защитен интернет.. щото вече всеки телефон няма "незащитен"? Направете там ресурс за обучение и толкова. Да си дърпат уроците децата. И не, че сега не е ПЪЛНО с всякакви ресурси за обучение, ама тука някой едни парички да вземе. И тая думичка вече я знаят и 10 годишните - прокси... За това ли плащам данъци?

fallback