Снимка: архив, Булфото
fallback

74% от младите хора не посягат към книгата като източник на знания и емоции. Това показват данните от Годишния доклад за младежта за 2017 г., който се изготвя от Министерството на младежта и спорта за всяка предходна година.

Шоковата цифра за младежите, които не четат, е от проучване сред целева група 15-29-годишните. Така те са отговорили на въпроса "четете ли в момента на анкетата", пише "Монитор".

На годишна база данните са малко по-различни, но също толкова тревожни, се казва в доклада. Малко под половината – 44% от младите българи четат, но останалата половина от тях не се интересува от художествена и научна литература.

Логично нечетящата половина са хора със средно или по-ниско образование, работещи, от малки населени места.

Само за една трета от тийнейджърите (29%) четенето е част от ежедневието, показва още проучването.

Момичетата четат два пъти повече от момчетата.

Като цяло 14% успяват да изчетат до 2 книги през годината, а 21% между 3 и 5 книги. Едва 16% от четящата половина прехвърлят над 6 тома.

Младежите си купуват основно книги от книжарници и малко по-малко заемат от библиотека. 10% теглят текстове онлайн, това са повече млади хора от малките населени места, а книгите са основно безплатни.

Телефонът е основният инструмент, който младите хора използват навсякъде, е изводът от проучването. Интернет се ползва основно за социалните мрежи – 41%, за 29% той служи както за работа, така и за забавление, а едва 20% декларират, че им трябва за информация и знания.

Очертава се интересна зависимост, че хората, които са удовлетворени от начина си на живот, в по-голям дял четата книги, за сметка на тези, които не са удовлетворени , казва се още в проучването. В него са използвани данни от Националния статистически институт, Евростат и други национални и международни проучвания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

Анонимен

преди 5 години

Младите хора са отвратени от книгите с помощта на училището, което и днес им предлага остарели и далечни им произведения за изучаване, с остарели методи на преразказване и зубрене на чужди разсъждения. За тях книгите са нещо досадно, тъй както е било досадно и училището, през което са минали и са се отървали от него после с най-голямо удоволствие. Не винете младите хора. Те не са нито по-глупави, нито по-мързеливи, просто са друго поколение, на което няма кой да обърне адекватно внимание.

55

Анонимен

преди 5 години

ЧЕТЕНЕТО РАЗБИРА СЕ НЕ Е ЛЕСНА РАБОТА. ТРЯБВА ДА РАЗСЪЖДАВАШ ВЪРХУ ПРОЧЕТЕНО-ТО И АКО МОЖЕШ САМ ДА ДОВЪРШИШ РОМАНА, КОЙТО ЧЕТЕШ. ТА ТОВА НЕ Е РАБОТА ЗА ***!

54

Анонимен

преди 5 години

До 49 напълно си прав дума по дума.Но признай и още нещо д такова мислене напредък няма.И заради него сме на тоя хал нямам предвид твоето мислене което си е конкретно на място а това на мнозинството българи който коментираш в поста си те не са в ред е ако тях питаш те ще кажат че аз и ти не сме в ред но на мен отдавна не ми дреме за мнението им и не поддържам контакти с тях в друга държава съм и искам да се интегрирам в нея а не в България *** на света, създаден от мнозинството ***.оти.

fallback