Снимка: Pixabay
fallback

Технологичното развитие наистина помага много за просперитета на компаниите, както и на страните, в които се намират те. То обаче значително ще промени работните позиции. Около 65% от новите работни места все още не са ни познати и не съществуват към момента. Това каза Марсел ван дер Хук, АББ България, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът отбеляза, че в бизнеса мостовете са два – този между образованието и бизнеса и този в самия бизнес, породен от бързото развитие на технологиите.

Според него начините за „скъсяване“ на разстоянието между бизнеса и образованието включват партньорство между тях. Като пример той посочи практиката на АББ България да работи с много обучители, партньорството с две образователни институции, даващи възможност за дуално образование, както и програма за тясно сътрудничество с училища, чрез която в ранен етап учениците да избират професиите си, знаейки какво е да се работи в технологичния сектор.

Ван дер Хук изрази мнение, че пазарът в България е значително променен през последните години.

„Промяната е най-видима по отношение на инфраструктурата. Българската икономика става все по-свързана. Възможността за свободна комуникация на английски също се увеличи“.

Според него основните предизвикателства пред българския пазар са свързани с намаляващите преки инвестиции в страната.

Той добави, че множество международни компании вече разчитат все повече на автоматизация при управлението на процеси, а според него натам трябва да се насочат и българските, за да увеличат конкурентоспособността си. 

Вижте повече по темата на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

ПрограмистЪт

преди 5 години

До Анонимен 12Мойта заплата не е спирала да расте.Последните две години проектите валят от всякъде , читави хора няма (не говоря за опитни ,а за хора които не ги мързи) ,но пък има чалгаджии които смятат ,че щом могат да спретнат формулка на ексел са голямата работа.

12

Анонимен

преди 5 години

Наводниха в ИТ и всички учат ИТ и заплатите спаднаха.

11

Анонимен

преди 5 години

Всичко може да си говорим , всякакви технически революции и прочие купешки лафове се говорят , но причината за доброто развитие на всичко е достойно заплащане. Не може всички Български работодатели да те осигуряват на минималната заплата , а да ти дават на ръка още някакви мижави 100-200 лева. Това е истината , другото е нищо правене.

fallback