Снимка: ТУ Варна

Ректорът на Техническия университет във Варна ще бъде освободен заради плагиатство. Това стана ясно след проверка на Комисията по академична етика към МОН.

Срещу проф. Росен Василев са постъпили сигнали, които твърдят, че академикът е станал професор и доктор на науките благодарение на дословно преписани чужди трудове.

По думите на министър Красимир Вълчев решението на Комисията може да бъде обжалвано пред съда и проф. Василев да докаже, че твърденията за плагиатство не са верни. Пред органа, който следи за академичната етика към Министерството, обаче, ректорат на ТУ Варна не е успял да опровергае твърденията за измамата.

"Комисията се състои от специалисти, които са авторитетни учени и са произнесли, че има плагиатство. Доверявам се на тяхната експертиза и становище", коментира министър Вълчев пред Bulgaria ON AIR.

От ръководството на Техническия университет обаче категорично отричат заключението на доклада на Комисията, че за да стане професор, Василев е ползвал трудове на свои колеги без да ги цитира.

От университета заявиха, че от просветното министерство не са предоставили на Василев сигналите срещу него и обвиненията ще се разрешат по съдебен ред.

А министърът на образованието разкри, че Комисията работи по още три сигнала за плагиатство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase