Снимка: ТУ Варна
fallback

Ректорът на Техническия университет във Варна ще бъде освободен заради плагиатство. Това стана ясно след проверка на Комисията по академична етика към МОН.

Срещу проф. Росен Василев са постъпили сигнали, които твърдят, че академикът е станал професор и доктор на науките благодарение на дословно преписани чужди трудове.

По думите на министър Красимир Вълчев решението на Комисията може да бъде обжалвано пред съда и проф. Василев да докаже, че твърденията за плагиатство не са верни. Пред органа, който следи за академичната етика към Министерството, обаче, ректорат на ТУ Варна не е успял да опровергае твърденията за измамата.

"Комисията се състои от специалисти, които са авторитетни учени и са произнесли, че има плагиатство. Доверявам се на тяхната експертиза и становище", коментира министър Вълчев пред Bulgaria ON AIR.

От ръководството на Техническия университет обаче категорично отричат заключението на доклада на Комисията, че за да стане професор, Василев е ползвал трудове на свои колеги без да ги цитира.

От университета заявиха, че от просветното министерство не са предоставили на Василев сигналите срещу него и обвиненията ще се разрешат по съдебен ред.

А министърът на образованието разкри, че Комисията работи по още три сигнала за плагиатство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

ognyanz

преди 5 години

До pak az: Служебният ректор трябва да организира избор на нов ректор -какво неясно има. Заради Р. Василев се наложи да се променя закона за научни звания и степени. Съгласно закона ректорът на висше учебно заведение трябва да уволни преподавател за доказано плагиатство,но авторите на закона не са допускали,че самият ректор може да плагиатства и че няма да уволни сам себе си. Сега това право има министърът и след като комисията по етика се произнесе, дойде краят на тази дълга агония за ТУ-Варна

36

чиста кражба

преди 5 години

В Щатите тоя плаща огромна глоба,и след това-в затвора!С него практически е свършено!

35

Анонимен

преди 5 години

Изхвърлиха и Соня Докова от УНСС миналата година.Имало е за какво.И тя пишеше само двойки и се държеше арогантно със студентите !Да,така е !

fallback