Снимка: pixabay.com
fallback

Средствата за професионално ориентиране са огромна инвестиция в икономиката и начин за борба с бедността. Това мнение изрази директорът на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков на кръгла маса за бедността и неравенствата. Форумът е под патронажа на държавния глава Румен Радев.

Oще по темата

"В България в Бюрата по труда им отделят по 15 минути за професионално ориентиране", даде пример експертът и добави, че в момента ситуацията изглежда без изход, защото няма нито пари, нито човешки капитал.

Той обаче очерта няколко стъпки за решаване на проблемите на неравенството и бедността.

Според Нейков всеки в трудоспособна възраст, който получава нещо от социалната сфера, трябва и да се обучава.

"Всички твърдим, че хиляди хора не работят, но изследванията на Балканския институт по труда и социалната политика показват, че те работят и то много яко, но в сивата икономика", коментира още Иван Нейков, цитиран от БТА.

По думите на Нейков десетките хиляди учители, които ще бъдат пенсионирани през близките години и вероятно обявени за аутсайдери, могат да се ползват като резерв да обучават и да ориентират професионално всички тези хора, които само получават от социалната система, но не се обучават.

Според Нейков институциите трябва да се борят с бедността по принцип, но за да има ефект от тази борба, тя трябва да е насочена и към най-голямото гнездо на бедността - самотните възрастни жени в България. Усилията трябва да са насочени към създаването на повече социални услуги.

Тезата за необходимост от повече социални услуги беше подкрепена и от друг бивш социален министър - Ивайло Калфин.

Проф. Валентина Миленкова също говори за значението на образованието за преодоляване на бедността. По данни на Евростат за 2017 година около 70 процента от хората с под основно образование са в състояние на бедност, докато при тези с висше образование - процентът е едва 16 на сто.

По думите на Миленкова при поредица от стратегии, насочени към образователно включване, на практика се оказва , че продължаваме да говорим за висок процент на ранно напусналите образование, функционална неграмотност. Тя смята, че преодоляването на проблема ще дойде с развитието на дуалното образование, което вече е доказало, че дава добри резултати при децата в застрашена ситуация от отпадане от училище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

Анонимен

преди 5 години

Говорят си Меркел Микрон и Бойко.-При нас, в Германия, за добър живот трябват 1500 Евро. Заплатите са около 2. Какво правят с останалите 500, не ни интересува.-При нас, във Франция, също трябват 1500. Заплатите са около 2, какво правят с остатъка-не ни интересува.-При нас трябват около 1000 лева. Заплатите са около 500, от къде взимат останалите 500... не ни интересува!Е, за това има сива икономика! Трябва да се оцелява и всеки бачка нещо допълнително без договор.

54

Янко лудия

преди 5 години

Искаме ,не искаме ще ни изсветлът ,защото парите за крадене свършиха а държавната мафия е алчна и ненаситна....сега са наред микро и малкия бизнес да го изсмучат и да се приключва с тази скапана държава

53

Relat

преди 5 години

ortodoksalnite bg hramove praviat nezakonni proizvodstva....i zatui imat zlatni pokrivi....ne plastat danaci....poluchavat i nezakonni subsidii...i si razhojdat svobodno djendarskite falshivi imena, rokli i koroni...

fallback