Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Столичното 144-то СОУ "Народни будители" се отказва от програмите "Училищен плод" и "Училищно мляко". Причината - плодове и мляко вече няма да се раздават в училищната столова, а на неясно място и неясно от кого.

По три европейски програми децата в училище получаваха безплатно мляко, плод и закуска. Инициативата имаше за цел да ги насърчи да ядат полезни храни в училище, както и да подкрепи семействата с ниски доходи.

Децата получаваха храната в училищния стол. На 25 май т.г. Министерството на земеделието промени наредбата, изключвайки посредниците в лицето на училищните столове и приемайки, че договори се сключват директно с производителя.

Директорът на столичното 144-то училище обаче се отказва от програмата, заради съмнение, че наредбата е лобистка, предаде Bulgaria ON AIR.

Отправихме въпрос към Министерството на земеделието и храните кой трябва да раздава храната на децата. В късния следобед от там ни отговориха, че не фирмата, която е спечелила правото да доставя храна, а учителите трябва да раздадат безплатните плодове и мляко на учениците.

По закон помещението, в което се хранят деца, трябва да има нужните разрешителни. Такива са училищните столови. Уви, там няма да може да се раздават храните.

Според земеделското министерство при липса на помещение - директор и учители трябва да раздадат храната където им е удобно. А тя трябва да е доставена в индивидуални опаковки.

Заради хаоса около реализирането на новата наредба, програмата все още не е започнала. Докато се разберат институциите, децата остават ощетени, предаде Благой Цицелков.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 5 години

ЗА ТОВА КОЙ РАЗДАВА ДВЕ МНЕНИЯ НЯМА.ТОВА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ФИРМА НА ЧОВЕК ОТ ГЕРБ.ПОМНИМ, ЧЕ ТОЛКОВА ВАЖНО НЕЩО КАТО ДОСТАВКАТА НА ДИСКОВЕТЕ ЗА ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР БЕШЕ ПОВЕРЕНА НА ФИРМАТА НА 72 ГОДИШНА МАНИКЮРИСТВА ОТ САЛОН ЗА КРАСОТА.

26

Анонимен

преди 5 години

Столова трябва да има задължително,така е удобно и за родители и за деца,не всеки родител има редовно работно време,не всеки родител има достатъчно финансови възможности,а децата трябва да са нахранени добре и разнообразно.

25

Анонимен

преди 5 години

До TitoСандвичите,сухата храна трябва да се избягва при децата,това не е здравословно.Именно столовата трябва да са тези,които да решават и да има инспектор,проверяващ качеството на храните.Някога в училище имахме лафка в която се продаваха закуски с топло мляко,билков чай,боза,може и айран,сладки неща,но не от тези сладки неща с химия и единствените сандвичи бяха лютеница със настъргано сирене.Отделно имахме столова с предястия,ястия,десерти по избор.Отваряха на обяд 12 часа и до надвечер р

fallback