fallback


Министерство на образованието и науката предлага държавата да регулира приема и в частните университети, защото голяма част от свободните места остават незапълнени.

Тази година свободните места във висшите учебни заведения са 14 325, приетите са малко над 6 000. Ако поправките в закона бъдат приети, то приемът ще бъде намален с близо 40%.

До какво ще доведе това и ще намалеят ли по този начин предварително планираните места? Коментар в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR на доц. д-р Гиригорий Вазов – ректор на Висшето училище по застраховане и финанси.

"В последната дискусия по закона това беше премахнато, защото в дискусията беше казано, че след като държавния бюджет не финансира нищо от гледна точка на частния бизнес, защо държавата да определя приема в частните университети?", заяви в студиото ректора на ВУЗФ.

Решението е държавата категорично да не се меси в приема на частните университети.

Конфликтът между бизнесът и образователната система винаги стои на дневен ред, а дискусията е много стара. Компаниите твърдят, че университетите не дават достатъчно подготвени кадри, а висшите учебни заведения пък твърдят, че вадят кадри, но бизнесът не ги взима. Как може да се реши проблемът?

"Бизнесът винаги изпреварва, защото се развива много бързо и иска неща в твърде кратък срок - седмици, месеци, дни. Ние, обаче, можем да подготвим това нещо за няколко години. Винаги ще изоставаме", сподели в предаването доц. Вазов.

По думите му решението е бизнесът категорично да влезе в университетите, но не за няколко часа. Ректорът на ВУЗФ предлага компаниите за бъдат част от цялата учебна програма и конкретни представители на бизнеса да преподават на цели курсове.

"Ако ви трябват такива специалисти, заповядайте", призова доц. Григорий Вазов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Активист на БКП

преди 5 години

Частните ВУЗове са ковачницата на кадри на ГЕРБ !!! От там герберските активисти си пазаруват каквито им трябват дипломи !!!

16

Анонимен

преди 5 години

Бизнеса искал високо квалифицирани специалист, а готов ли е да плати цената или за пореден път иска "златно яйце" ама за стотинки!?

15

ВулвУЗела

преди 5 години

Всички онивирситети са частни, защото вишето убръзувание е платено.Така се произвеждат бисери, а не кадри.А на изискванията на бг бизнеса, отговарят само на Урко роднините.

fallback