Снимка: Reuters
fallback

Най-голям недостиг на инженерно-технически специалисти се очертава в следващите години, стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев в Пловдив. Той посочи, че кадрите няма да стигат във всички сектори и професии.

В момента в системата на училищното образование има недостиг на специалисти по природни науки и математика.

По думите му необходимостта от индивидуализирани и специализирани знания, които дава висшето образование, става все по-голяма.

Все по-малко висшето образование ще е основният източник на допълнителни знания и голямо значение ще имат уменията за учене и креативността. Днес в системата на висшето образование влизат деца, които са родени през 21 век, и които ще бъдат на пазара на труда и през 2050 г., когато голяма част от професиите няма да съществуват, а специалностите, по които учат, ще са се изчерпали, посочи министърът.

Според него е по-важно да се преструктурира приемът на студенти към професионалните направления с очакван недостиг на пазара на труда, а това може да стане чрез системата на държавните висши училища.

"Ще имаме добро висше образование, ако днес университетите инвестират в преподаватели, защото те ще продължат да са основният фактор в процеса на образование. А предизвикателствата пред преподавателите ще са да накарат хората да учат през целия живот", смята министърът, който присъства на откриването на академичната година в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Тази година за първи път прага на университета прекрачват 3900 първокурсници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

186

Джеко

преди 5 години

Осигуровките са доста големи за да се храни раздутия държавен апарат който нищо не върши. Да не забравяме и военните пенсионери които вземат най-високи пенсии въпреки че най-малко са работили.

185

Анонимен

преди 5 години

За да се бачка трябва да си струва.Трябва като бачкаш да взимаш пари, с които да живееш и то добре. Ако искаш по-добре бачкаш повече. Трябва работодателя и колегите да те уважават, щото бачкаш много и добре.Работодателя трябва за нова година да ти мушне един плик в ръцете.Трябва да те пита за мнението ти, не щото знаеш повече от него, а за да знае какво мислиш.Трябва ако закъсаш нещо да тури едно рамо.Къде с пари, къде с възможности, къде с човещина.

184

Анонимен

преди 5 години

Тоя с 250 х данъци да беше напечатъл фанелки, якета, шапки с логото на фирмата и да ги беше раздал за раб. Облекло на работниците и ще му излезат от данъците. Да ги беше дарил на общината с условие да направят светодиодно осветление.Да вземе да пусне някоя стипендия за децата на работниците. *** затуй се иска да се потруди. Той и счетоводителя му.А работниците ще му ги върнат многократно.

fallback