В Първа английска гимназия има две незаети бройки. Снимка: Уикипедия

След приключване на третото класиране за приема след 7 клас в София останаха 967 свободните места в гимназиите, заяви шефката на Регионалното управление на образованието в София-град д-р Ваня Кастрева, цитирана от "Монитор".

Към момента са се записали около 8000 деца, като неприетите на трето класиране са 215. От 3 август до 5 септември спрямо утвърдения график от директора на школото те могат да подадат документи за участие в четвърти етап.

Кандидат-гимназистите трябва да занесат оригинал на свидетелството си за завършен 7-и клас, служебна бележка с оценките си, както и медицинско свидетелство, ако желаят да учат в професионална или спортна гимназия.

След приключването на този етап на кампанията 102 от общо 385 паралелки са запълнили капацитета си. Сред тях има и по няколко бройки в елитните гимназии. В Националната природо-математическа гимназия "Академик Любомир Чакалов" местата са 3, в Първа английска езикова гимназия има 2 квоти за младежи, във Втора английска езикова гимназия "Томас Джефърсън" - 2 квоти за младежи, а в Националната търговско-банкова гимназия – 2 за младежи и 3 за девойки.

Общо 9 паралелки – 5 професионални и 4 профилирани са закрити след третия етап на приема. От тях 39 ученици са пренасочени към такива, в които има свободни места и са в съответствие с бала, с който могат да кандидатстват.

Кастрева прогнозира, че общият брой на приетите деца може да нарасне до 8500, тъй като към записалите се към момента се добавя броят на децата, които не са приети, пренасочените, както и тези, които ще кандидатстват на по-късен етап заради миграция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase