Снимка: Булфото, архив

От синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" поискаха законови промени, за да се въведат правила, с които да се забрани на учениците да използват мобилни телефони в час.

Още по темата

От синдиката цитират чл. 172 от закона за предучилищното и училищното образование, който гласи: "Учениците да не използват мобилните си телефони по време на учебните часове".

"Разбира се, няма никакъв механизъм, който би могъл да гарантира прилагането на този текст", посочиха в позиция от профсъюза.  

Така че според синдикалистите изходите от тази ситуация са два: "Да продължим да се давим в океана от формални текстове и да си мечтаем, че не сме стигнали дъното на упадъка на българското образование или да използваме отдавна откритата "топла" вода и създадем действащи правила".

Предложението на синдикат "Образование" е за промяна в закона, като се вмени задължение за подписване на договор между образователната институция и семейството, който да включва и изрична забрана за притежание и ползване на мобилен телефон в учебен час.

Като пример се посочва Франция, която наскоро забрани използването на смартфони в училище.

Според синдиката тя е "поредната страна, която е прозряла, че само препоръките на директора и учителя не вършат работа и трябва да се намеси негово величество закона".

"На практика във френските училища се подписва договор между семейството и училището и вече част от този договор е изключване на мобилния телефон в училище. Който ученик не спазва правилото за изключения телефон /респективно и другите правила/ се предупреждава и следва "изключване" за 3 дни. Родителите нямат опция и практика за несъгласие или намеса в училищните политики. Френските родители и по-голямата част от младежите приемат за нормално спазването на правилата, респективно и това за телефона, защото толерират формирането на гражданските умения да се случва в училище", пише в позицията на синдиката.

Във връзка с политиката за дигитализация, МОН по-бързо трябва да осигури дигитални устройства на образователните институции за работа в час като таблети, монитори, интерактивни дъски и др., които да привлекат интереса на децата и учениците, настояват още оттам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase