Снимка: МОН

МОН съобщи, че ще публикува приемът след седми клас за София до края на деня.

По-рано днес от просветното министерство съобщиха резултатите, но малко по-късно те станаха недостъпни в сайта на МОН.

Още по темата

Близо 60 000 са учениците и техните родители, които тръпнат в очакване да видят резултатите.

По непотвърдена решката на МОН се отнася за учениците, кандидатствали в ТУЕС. За кандидатстване там трябва да се вземе резултатът от матурата по математика с коефициент 3, а в класирането балът на учениците е сметнат с коефициент 1.

Това би обяснило внезапното изпадане на ТУЕС от челната петица на най-предпочитаните столични училища. След корекцията те ще бъдат на четвърто място.

Министър Красимир Вълчев съобщи, че е станала техническа грешка в резултатите на първото класиране след 7. клас в София и се зарече, че ще има и наказани по случая.

"За проблема с класирането след седми клас, нямам пълна информация, тъй като присъствам на дискусията за висшето образование в Народното събрание, станала е техническа грешка и би трябвало това да се оправи. Ще настоявам това да се случи по най-бързия начин", заяви пред "Дарик" министърът на образованието и науката.

Попитан защо се е получила тази грешка в класирането, образователният министър отговори: "Тепърва ще установим. Ще направим проверка и ще има наказани".

Повече информация ще бъде дадена от Регионалното управление на образованието в София по-късно днес.

А по-рано днес началникът на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева обяви на брифинг класирането от първия прием в гимназиите след седми клас в столицата.

Беше представен и анализ, според който минималните балове за прием след 7-и клас са по-ниски през тази година, в сравнение с миналата.

И тази година училището с най-висок бал е Софийската математическа гимназия, следвана от 91-ва немска езикова гимназия и 164-та испанска езикова гимназия.

През тази година Технологичното училище "Електронни системи" към Техническия университет - София пада на 28 място, след като през миналата беше на пето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase