Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

Според препоръка на Европейската комисия всеки ученик трябва да изучава по два чужди езика. Статистиката обаче твърди, че едва 17% от децата отговарят на този критерий. Според ЕК във всички страни членки изучаването на два чужди езика ще стане задължително. Това практически означава, че и българският език може да се учи и на запад.

Възможно ли е това да се случи в България - коментар в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR на преподавателя по английски Людмила Баровска.

Oще по темата
"Напълно постижимо е и може да се реализира, стига децата да започнат отрано", коментира Людмила Баровска.

Много родители смятат, че изучаването на много чужди езици на ранна детска възраст може да обърка децата и е неестествено това да се случва още преди детето да е навършило годинка. Изследванията обаче показват, че двуезичните деца се справят много по-добре на тестове от останалите си връстници.

Какви са механизмите, по които обаче това може да се случи на практика? В голяма част от училищата начинът, по който са разделени часовете, се оказва недостатъчен. Как трябва да изглежда програмата, за да се покрият изискванията от страна на Европейската комисия?

"Това е много труден върпос. Поне два пъти седмично децата трябва да имат занимания по съответния език", сподели преподавателят.

На какъв принцип се определя това? На каква възрост трябва да започва чуждоезиковото обучение и кой трябва да дава по-голям тласък при изучаването на чужд език - родителите или преподавателите?

И още: За вечните проблеми в образованието - как да задържим децата в клас и колко сериозна е кризата с липсата на преподаватели?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

нещо

преди 5 години

друго да искат ес.техните деца ходят на училище да рисуват и да пеят песнички-а нашите да ги,,морим,, и да стават англоговорящи роби

20

Анонимен

преди 5 години

17, учат се езици, които са от полза. Германците и французите учат английски, по-напредналите и испански. С английския и техният имат два езика, които се говорят в цял свят. Никой не е виновен, че български се говори от 11 милиона само (вече сиг и по-малко) и не е бизнес език.

19

Анонимен

преди 5 години

16 руския език носи много по-малка добавена стойност и перспективи за работа на детето ти от немски и френски да речем. Така че моето дете няма как да учи руски. Губи време е

fallback