Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Синът на Надежда - Борис е със специални образователни потребности (СОП), и оказва се, училищата не го искат. Тя описва перипетиите си във Facebook, където одисеята й предизвиква вълна от гняв и съпричастност.

Надежда подала документи за приема на Борис в няколко училища. Училището, където се класира е 32 СУ, откъдето по-късно получава отказ, защото "не е удачно".

В студиото на Bulgaria ON AIR Надежда Данабашева потвърди, че реакцията на обществото и институциите е била бурна след публикуването на поста й в социалните мрежи.

Oще по темата

"Все още чакаме класирането от училищата, в които кандидатствахме. Различни директори и психолози ни увериха, че можем да запишем Борис при тях", обнадеждена е тя.

"Не смятам че допуснах грешка - исках да говоря по темата, в момента в София има 2000 деца със специални образователни потребности. Не всички са се сблъсквали с такова отношение, в системата има и добри специалисти, но под моя пост във Facebook, от който започна всичко, се разбра, че има десетки родители с проблеми", каза Данабашева в "България сутрин".

Междувременно, директорът на столичното 64 ОУ - г-жа Иванова покани майката на Борис за диалог, като каза: "Виждала съм тези родители и безизходицата им. Когато ги приемат в училище те се разплакват от облекчение. Борис трябва да има равен шанс със всички останали. Наскоро говорих с децата защо не приемат различните, те ми отговориха "защото не ги разбираме".

Училищният психолог, г-жа Стефанова, допълни, че децата с аутизъм не пречат на останалите повече от другите.

"Има моменти в които са по-експанзивни, но в нашето училище има добри специалисти - логопед и ресурсен учител, които могат да се справят", каза тя.

Надежда Данабашева е на мнение, че хората са уплашени от диагнози, които не познават.

"Децата са много различни - има широк спектър от състояния. Страхът от това, че детето има проблем и диагноза, без среща с него е недопустим, защото така не се дава равен шанс на всички. Аутизмът не е нито страшен, нито заразен", сподели майката.

Надежда благодари на всички, които са се свързали с нея и изрази увереност, че ще намерят училище, като заяви, че 32-ро СУ имат най-малко деца със СОП от всички останали в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 5 години

До Една учителкаАко вие сте учителка, значи не сте се информирали, не сте се обучили на ниво съвременно, не умеете да се отдавате на децата, не сте имали 6 по детска психология и можете само да пеете уроците.Който умее да прави всичко това , което както се разбра не можете е професионалист.какво ще се случи ако попаднете на анестезиолог, който знае колкото вас?...

29

Анонимен

преди 5 години

Татко на дете със СОП предложи да се въведат квоти и училищата, които не покрият квотите, да бъдат санкционирани. Глобата трябва да бъде процент от бюджета за всяко дете под квотата за училището. вТогава големи училища като 32 СУ ще се надпреварват да записват деца със СОП.

28

Анонимен

преди 5 години

Защо майката не споделя, че Борис е агресивен?????Тежко на учителите в 23- то СУ, и здрави нерви на деца и родители на първокласници, Борис се бие и е агресивин!!!!!

fallback