fallback


Време е матурата да стане дигитална, учениците живеят в интернет, заяви директорът на столичното 119-0 СУ Диян Стаматов.

В студиото на "Денят ON AIR" той предложи примерен вариант за дигитализиране на изпита, в който компютър да разработва индивидуален вариант за всеки ученик като разбърква въпросите, за да няма съвпадения и преписвания.
Oще по темата


"Постоянно си говорим за реформа. Тя трябва да тръгва от Министерството. Зрелостните изпити преминаха нормално от организационна гледна точка. Този хартиен вариант, който се прилага от последните 10 години, е остарял. Вече учениците живеят в интернет. Те трябва да могат да приложат тези си умения по време на изпит", коментира Стаматов.

"Електронни изпити вече се прилагат. Все още подобни идеи звучат много революционни. Трябва да се направи тази смела крачка, иначе за пореден път ще изостанем от поколението, което излиза. Надявам се, че МОН скоро ще бъде готов. Трябва да се намерят експерти, които да се лишат от страха, който ги е сковал", подчерта гостът пред Bulgaria ON AIR.

И тази година изпитите на зрелостниците не преминаха без куриози. Близо няколко дни обществото ни беше свидетел, а на моменти и участник, в спора между МОН и БАН дали седми въпрос на матурата бил грешен.

"Тази грешка можеше да бъде лесно извинена на високо ниво още първият ден, без цялата страна да говори за един въпрос 3 дни. Имаше известна доза професионален инат. Липсваше извинение. Реформа реално има и то в много посоки. Има много свършени неща през изминалата година и предстоят още. В началото сме на образователната реформа. Краят ѝ вероятно ще дойде след 15 години", завърши Стаматов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Анонимен

преди 5 години

Всеки ученик си прави аватар и герой, който трупа точки през годините и се саморазвива в играта на училище и героят се явява на изпита на матурата. Време е да се премине на електронна игра - матура. Квесторите ще са администратори на играта и ще пазят стадата аватари в интернет. Време е... за още един *** да се изкаже по телевизията.

32

Анонимен

преди 5 години

Дигитализирани игьоди! Кога тъ-пите тикви ще разберат, че знанието е нещо различно от инструментариума? Когато някой не е чел книжки, ей такива, от хартия и не е писал ръкописно, няма никакъв шанс да поумнее, ако ще да му имплантират под мишниците два 32-ядрени компютъра.Извинявам се, написаното не важи за банкянския гений Бойко Методиев Борисов!

31

Директния

преди 5 години

До Анонимен 18 Значи другото е излишно което им се предлага у нас след 4 5 ти клас според твойта логика.Младите и с копиютрите са добре в 4 5 клас.Според мене трябва да си намерят значи да учат нещо смислено в тоя живот което си заслужава ученето било то и навънка

fallback