Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

24 май е най-хубавият български празник. Ние всъщност празнуваме това, което ни свързва - азбуката, образованието. Денят на българската просвета и култура и славянската писменост се чества от сънародниците ни по целия свят, отбеляза пред Bulgaria ON AIR министърът на образованието Красимир Вълчев.

По думите му това е празник на бъдещето, тъй като "чрез образованието ние ще пребъдем".

Красимир Вълчев коментира и проблема със застаряването на учителите в България, който все повече се изостря.

"Учителската общност е пред неизбежно подмладяване. Вече много учители навлизат в пенсионна възраст. Проблем с обезпечаването на специалисти ще има във всички сфери през следващите години, но без учители не можем, тъй като те са тези, които трябва да подготвят кадри за всички останали професии", категоричен бе той.

Вижте какво каза министърът на днешния празничен ден във видеото!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

Анонимен

преди 5 години

До Бедния българин 45Преди 2-3 години за едно възпитателско място в Търговищко се бяха явили 37 или 38 учители, а през това време един поповски директор ревеше по медиите, че нямало учители и бил ходил на църква, за да пали свещ- Господ да му изпрател учител. Учителските места се разпределят между "познати" имена, които се местят от училище в училище. Тогава, евентуално, случайно, ако... остане незаето място се назначава следващият чакащ "наш" човек. "Непознат" не може да влезе в системата.

45

Анонимен

преди 5 години

Има и добри пенсии в София.Аз съм доволна лт моята.43 години стаж 840 лева.Работила съм в професионална гимназия,взимам и от учителския фонд.Работила съм само като учител и продължавам да работя.Няма учители след голямото пенсиониране.Винаги съм харесвала работата си

44

Просто мисля

преди 5 години

Министър Вълчев изглежда добър човек, интелигентен, но най-вече изпъква чертата му на безхарактерен чиновник, удобен слуга за тези, които дърпат конците на цялата държава. По-добре не мога да го формулирам. Относно подмладяването - ами това за сега е една мечта предвид ниските заплати, големите отговорносите и намалени права на учителите. Да не говорим за унижението от безсмислената растяща документация и проверките от груби чиновници, които не са виждали жив ученик през целия си живот.

fallback