Снимка: МОН
fallback

В 10 часа едновременно в цялата страна ще се проведе първият от поредицата изпити – Национално външно оценяване по български език и литература.

"Нека излишният стрес бъде много далеч от темата ни днес, защото това е едно състезание, нека децата да го приемат по този начин и техните родители също", настоя пред БНТ Ваня Кастрева, началник на Столичния инспекторат по образование.

Oще по темата

"Във всеки един миг в нещо се състезаваме", добави Кастрева и успокои подрастващите, че изпитът е върху учебно съдържание, което децата от IV-и клас познават добре.

Тя допълни, че с изпитите ще се направи един външен мониторинг на системата, защото външната оценка е важен показател "къде сме достигнали в индивидуален план за всяко дете", както и като цяло за образователната система.

Кастрева коментира, че оценката, която ще получат на "малките матури" четвъртокласниците не е текуща - учителят може да я вземе предвид при оформянето на успеха, но не се вписва като текуща оценка.

"Оценяването е в точки", допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 5 години

*** министри на образованието.Четиридесет минути не са достатъчни бе ***.

18

аман от матури

преди 5 години

Стига МОН. Стига с тия матури. Това НЕ е състезание,а ИЗТЕЗАНИЕ.Защо ги тормозите децата? Ром***четата не можете да ги накарат да се запишат на училище. Идете в ром*ската махала да проверите знанията им по български.Всичко е измислено само пари да се дават и сериозно ли ще мъчите децата от 4-ри годишни да ходят на училище?По-добре училището да възпитава децата на тая възраст.Не знам в други европейски държави да правят такива матури и да сменят гимназия по 2 пъти за 2г. Такива претенции само тук

17

Родител

преди 5 години

Имало едни пари, дето трябва да се усвоят :D Сещате се, че се изисква организация за матурите, оценяващи комисии, напечатване на тестове и т.н. Поредна схема на *** пасмина от антихуманни ***. Насаждане на стрес в деца и родители. Удар върху самочувствието и създаване на комплекси. Ако не се справят успешно - заклеймяват ги отрано като аутсайдери! Чудесна система, няма що!Навремето без матури се изучихме и много по-стойностно образование получихме.

fallback