Снимка: архив, БулФото

Над 2 млн. лв. се отпускат от бюджета за децата в частните училища и детски градини. Парите са за издръжка на дейности по възпитатание и обучение и за изплащане на стипендии.

Със Закона за предучилищното и училищното образование е дадена възможност за включване на частните детски градини и частните училища в системата на държавно финансиране. Включването се извършва по тяхно желание по ред, определен с държавния образователен стандарт за финансиране на институциите.

Средствата се предоставят по бюджетите на съответните общини, които ги разпределят според броя на децата и учениците, на групите/паралелките, вида и броя на образователните институции и др.

За бюджетната 2018 г. в системата на държавно финансиране са включени шест частни детски градини и девет частни училища от шест общини, за които са необходими общо 1 856 135 лв.

За стипендии на учениците след завършено основно образование в частните училища ще се предоставят общо 283 904 лв. Средствата са разпределени за учениците от 46 частни училища на територията на 10 общини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase