Снимка: Булфото, архив

Децата, завършващи предучилищна група, вече да трябва да държат тест, с който ще се оценява тяхната готовност за постъпване в училище и в първи клас. Изпитът ще се провежда от учителите в предучилищните групи, а резултатите от него ще се вписват в националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование. Това предвижда проект за промени за предучилищното образование.

Трябва ли бъдещите първокласници да държат тест преди да прекрачат прага на училището. И ако да – защо: отговор в предаването "Директно" по Bulgaria On Air от Станислав Вълев от платформата "Аз учителят".

Ще осигури ли тестът равен старт за първокласниците и какви ще са критериите, по които той ще се провежда? На кой ще помогне теста – на образователната система, на учителите, които ще получат ясна идея с какви знания влизат в училище бъдещите първокласници или пък на родителите?

"Идеята е това да помогне на учителите, защото ще знаят кой на какво ниво е и къде могат да се насочат повече усилия. Но неяснотите около този тест са доста, а информацията, която излезе в медиите, е доста неточна",  коментира Станислав Вълев.

Как тестът ще проверява "физическата подготовка" на децата и какво значи това? "Тук можем само да гадаем за каква физическа подготовка става въпрос. Какво се очаква от децата – как изглеждат, дали отговарят на изискванията за външен вид, за килограми? Звучи много интересно...", сподели още Вълев.

Още по казуса вижте във видеото на телевизия Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase