Снимка: БТА

Гимназиите да избират профили, свързани с математиката и природните науки във втори гимназиален етап. За това призова образователният министър Красимир Вълчев при откриването на новия корпус по природни науки "Еврика" в 52 СУ "Елисавета Багряна".

"Трябва да инвестираме в СТЕМ, в обучението по математика, природни науки, техника. Казваме, че най-големият сектор е туризмът, че той създава най-голяма добавена стойност. Всъщност това създават индустриите, свързани с техниката и технологиите, машиностроене. И там е най-големият потенциал ние да генерираме растеж", заяви той.

Позициите, свързани със задълбочено изучаване на математика, природни науки, информатика, ще осигурят най-пълноценна бъдеща реализация на едно дете, убеден е Вълчев.

Тази година чрез националната програма за модернизиране на образователната среда ще бъдат предоставени допълнително 2 млн. лева за кабинети по природни науки, каза Вълчев, цитиран от "Фокус".

Ппредоставени са допълнително 2 милиона лева за обновяване на кабинетите по природни науки в училищата, добави министърът. В края на миналата година предоставихме целеви средства на природо-математическите гимназии за обновяването на кабинетите им по природни науки.

Има няколко области, в които в по-голяма степен МОН ще насърчава обучението чрез дейности по интереси - техника, технологии и природни науки. Това са секторите, за които имаме най-голям недостиг на пазара на труда, отбеляза образователният министър. От секторите на икономиката ни се вижда, че в инженерството, машиностроенето, мехатрониката и технологиите имаме най-голяма потребност от кадри, добави Вълчев.

Сега в 13 000 учебни стаи има възможности за "фронтално обучение", а чрез националната програма за ИКТ амбицията ни е през следващите години тези стаи да станат значително повече.

В кратък период ще инвестираме във wi-fi и мрежи във всички училища и в купуването на електронни дневници или платформи, информира образователният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase