Архив: Булфото
fallback

Само след осем години от българската образователна система ще се пенсионират 39 000 учители, а в шест български университета се подготвят само 20 000 студенти за бъдещи учители, като от тях само 50%  влизат в образователната ни система, съобщи председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева.

Тя участва в международната конференция "Подкрепа за младите учители като инструмент за качествено образование - привличане, набиране и подготовка на ефективни млади учители в образованието".

По думите й е важно как ще се мотивират младите хора за "устойчивост" в образователната система, защото кадровото обезпечаване на образователната система е фактор за качеството на образованието.

По думите на Такева една голяма част от най-добрите български ученици не искат да учат висше образование, свързано с педагогическите специалности, и не искат да стават учители.

Затова трябва да се мотивират младите хора да завършат висше образование и да започнат работа като учители. Друг важен въпрос е свързан с това как младите учители да останат да преподават в училище, а не да се отказват бързо от учителската професия, посочи Такева.

В българската образователна система днес работят 93 000 учители, като 85 000 от тях имат магистърска степен. 24 процента от българските учители имат висока квалификационна степен, а 12 процента от тях имат второ висше образование, обясни Такева.

Най-важното е, че в България имаме много добра система за квалификация на учителите и за кариерното им развитие, заяви Такева, цитирана от БТА.

Форумът е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС и в него участват образователни експерти от 25 държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Unesese

преди 6 години

Kef.

36

Анонимен

преди 6 години

Не е 'верно! Редът се на опашка от малки!

35

Alhab

преди 6 години

Nai-dobrite uchenici davat hliab na super muzikantite ot volk orkestar tangra i fotografite v progressiven vip...:-)...mashaallaahh!...cok gozel!... :-)

fallback