Снимка: архив, Булфото
fallback

По разпореждане на общината във Варна от месец февруари, учителите нямат право да приемат подаръци от родителите. Новината предизвика възмущение и отпор от страна на родители – учителите в училища и детски градини.

В началото на февруари общината издава препоръка педагозите да не приемат дарове. Разпратено е писмо до директорите, които да "инструктират преподавателите, че приемането на подаръци е недопустимо".

Причината за препоръката е постъпилите множество жалби, на които трябвало от общината да реагират. За повечето родители забраната е обидна за педагозите. Те се организират и правят дори петиция за отмяната ѝ.
Според майките писмото на общината нарушава техните права и тези на преподавателите.

"Тези учители стоят по осем часа на ден с нашите деца, учат ги на песни, стихчета, на поведение, хигиенни навици, занимават се по цял ден и накрая това детенце да не може с един мил жест да каже благодаря", възмущава се пред bTV Анелия Николова.

За учителите жестът е знак, че са си свършили добре работата. Обичайно за първия учебен ден и празници родителите събират между пет и 20 лв., но имало случаи на ваучери с почивки, спа процедури или големи суми.

Стига се и до второ писмо на общината – то препоръчва в етичния кодекс на учебното заведение да се определи "размера на подаръците, които служителите е допустимо да приемат", т.е. да определи лимит на сумите.

Директорът на ОУ "Васил Друмев" Красимир Димитров пък казва, че подаръците са само в края на учебната година и не могат да се приемат за подкуп.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

АНОНИМНА

преди 6 години

Защо трябва да се дават материални подаръци, различни от букет цветя, като знак на уважение?Като бях в училище,още от 1-ви клас помня как разни майки подаряваха на "Госпожата" подаръци като бижута,дрехи,някои я канеха на рождени дни,за да има по-специално отношение към тези деца.В прогимназията,класната си превеждаше платените уроци в училище и то на класа на който беше класен ръководител,САМО на на тези ученици писа 6,за да имат по-висок бал при кандидатстването.И после защо децата се мразят..

20

не ще

преди 6 години

има даскали до 10 години, 40 % се пенсионират до 4 години.В България се ценисамо юмрука ,а не акъла,затова следва този народ да загине, да загине и държаватаму.Учителите са с най-ниски пенсии, хак ви е че няма да има кой да учи децата ви,българите не заслужават учители, те нямат уважение към тази професия, несъзнават трудноста й, въобще народ с елемнтарно мислене.

19

123

преди 6 години

..От месец насам тече нова програма от Мон. .всички със слаби оценки за срока..допълнителни консултации от 10 уч.часа ..тези часове не се заплащат на учителя,за ,,ползу роду''..А иначе за програмата са отпуснати пет милиона лева...представете си какви подаръци си правят..без да чакат ни родители,ни учители..Ние сме просто потърпевшите, умишлено настройвани едни срещу други..

fallback