Снимка: архив, Булфото
fallback

Приблизително всеки седми чужд студент, записан в наш университет идва от Великобритания. Това показва справка на образователното министерство. Чуждестранните курсисти у нас са общо 13 388, като 1917 са от Острова.

И макар Великобритания да е топдестинация за нашите кандидат-студенти, се оказва и че българските университети са привлекателни за част от британците. Те следват основно в медицинските университети в Плевен, Пловдив и София, пише "Монитор".

Курсисти от общо 114 държави се обучават в родините вузове, като именно висшите училища, които подготвят лекари, са най-предпочитани.

При този демографски срив българските университети трябва да работят в посока привличане на чужди студенти и да са отворени навън коментира шефът на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев. Според него следването на медицина у нас е евтино за младежите от други държави и затова те идват да учат в България. "Нашето образование не е за подценяване", коментира той. Проф. Тотев добави още, че някои вузове имат проблем с привличането на студенти от чужбина, защото нямат програми на английски език.

Най-голям дял сред курсистите отвън у нас заемат гърците, които са 3057. Те се обучават в различни сфери, като преобладаващи са "Медицина" в Софийския университет (СУ), "Ветеринарна медицина" в Тракийския университет в Стара Загора, "Педагогика" и "Педагогика на обучението по…" в СУ.

Гръцки студенти следват още в Югозападния университет, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, Нов български университет, Техническия университет в София, УНСС и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 6 години

Нашите напускат и внасят население, но езикът вече не е български и страната ще се обезбългари и говори английски или турски.

13

Анонимен

преди 6 години

Тъжно е, че държавата която чрез университетите по медицина не задължава тези, които са държавна поръчка да изработят 2-3 години поне в някоя болница а буквално докато вземат тапиите и хукват навън. Дори в мястото където работя хората казват даваме пари да се развиваш да учиш тренировки, курсове но поне 3 години няма да напускаш(нещо което правят много западни компании) Така си гарантират, че вложените средства в обучението ще получат поне известна възвращаемост.

12

Шоп

преди 6 години

Тия учат медицина, па после ходете да се лекувате в чужбина:))

fallback