Снимка: архив "Булфото"
fallback

Образователният министър Красимир Вълчев за пореден път настоя, че учебната програма по история за X клас, която разгневи социалистите, е балансирана и без крайности.

Според БСП обаче тя изопачава националната ни история, зачерква антифашистката съпротива у нас и фактически съдейства за реабилитиране на фашизма. От левицата настояват и да разберат кои са вдъхновителите на програмата.

"Направени са много обсъждания, в които се включиха много представители на академичната общност. Най-общо няма автор или авторски колектив на програмата, имаме стъпване на предходните програми и надграждане. Почти всички авторитетни представители на академичната общност са се включили на един или друг етап, много автори са правили предложения", каза Вълчев в отговор на червения депутат Иво Христов по време на парламентарния контрол.

Oще по темата

Той настоя, че преди да утвърди програмата, е получил уверенията на академичната общност, че тя е балансирана.

"Не отричаме постиженията в периода 44-та-89-та. Безспорни са постиженията в културата, спорта, науката. Нито искаме да отнемем носталгията към младостта, и аз имам носталгия към този период. Но постижения е имало и по време на хитлеризма - в транспорта, спорта. Това обаче не реабилитира режима", каза още министър Вълчев.

Той настоя, че твърдението, че не се изучава фашизмът в училище, не е вярно.

"Фашизмът, заедно с националсоциализма и болшевизма, се изучават в 9 клас. В 10 клас се учи историята на България във всичките й периоди", обясни Красимир Вълчев.

По повод на спорната Истанбулска конвенция министърът коментира, че тя е нужна срещу домашното насилие, но категорично заяви, че няма да има промени в учебните програми заради нея.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 6 години

За Белене и концентрационните лагери ще пише ли, за смяната насилствено на имената на хората, ще пише ли?... съмнявам се... аз ще разказвам на внуците какви са комунистите, та никога повече никой да не гласува за внуците им бсп

18

Анонимен

преди 6 години

DEZATA TRYABVAQ DA IZUCAVAT ISTANBULSKATA KONVENZIA OSHTE V YASLITE,ZA DA MOGAT DA PREDPOCETAT OT KOI POL DA SA

17

Krib

преди 6 години

Praktika, smiatane, proizvodstvo, praktika, smiatane, proizvodstvo....peene, fitnes, igri ...trud.....s darjavnite pari...Istorii, mistorii v chastnite uchilista da si gi plastat sami....

fallback