Снимка: архив "Булфото"

Образователният министър Красимир Вълчев за пореден път настоя, че учебната програма по история за X клас, която разгневи социалистите, е балансирана и без крайности.

Според БСП обаче тя изопачава националната ни история, зачерква антифашистката съпротива у нас и фактически съдейства за реабилитиране на фашизма. От левицата настояват и да разберат кои са вдъхновителите на програмата.

"Направени са много обсъждания, в които се включиха много представители на академичната общност. Най-общо няма автор или авторски колектив на програмата, имаме стъпване на предходните програми и надграждане. Почти всички авторитетни представители на академичната общност са се включили на един или друг етап, много автори са правили предложения", каза Вълчев в отговор на червения депутат Иво Христов по време на парламентарния контрол.

Още по темата

Той настоя, че преди да утвърди програмата, е получил уверенията на академичната общност, че тя е балансирана.

"Не отричаме постиженията в периода 44-та-89-та. Безспорни са постиженията в културата, спорта, науката. Нито искаме да отнемем носталгията към младостта, и аз имам носталгия към този период. Но постижения е имало и по време на хитлеризма - в транспорта, спорта. Това обаче не реабилитира режима", каза още министър Вълчев.

Той настоя, че твърдението, че не се изучава фашизмът в училище, не е вярно.

"Фашизмът, заедно с националсоциализма и болшевизма, се изучават в 9 клас. В 10 клас се учи историята на България във всичките й периоди", обясни Красимир Вълчев.

По повод на спорната Истанбулска конвенция министърът коментира, че тя е нужна срещу домашното насилие, но категорично заяви, че няма да има промени в учебните програми заради нея.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase