Снимка: БТА
fallback

Правителството отпусна 10 млн. лв. и нова сграда на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Решението за това бе взето на днешното заседание на Министерския съвет, което се проведе в Зала 3 на НДК. От утре тя ще се ползва за събитията от европредседателството ни.

Министърът на образованието Красимир Вълчев съобщи, че 9 млн. лева ще бъдат използвани за поддръжка и модернизиране на сградата на университета. Той посочи, че по-голяма част от сградите, които ползват различните факултети на ВУЗ-а, са паметници на културата, които формират архитектурния облик на София.

Останалият милион от отпуснатите средства ще бъдат използван за въвеждането на единна информационна система, която да поддържа всички процеси във висшето училище, и за придобиването на активи.

Премиерът Бойко Борисов припомни, че правителството е поело ангажимент за подпомагане на научните изследвания и библиотеката в университета.

Висшето училище ще получи и бившата сграда на Професионалната гимназия по облекло на софийския булевард "Черни връх", която да се използва за обучението на студентите от Медицинския факултет.

Ректорът на СУ Анастас Герджиков коментира, че България може да постигне по-голям икономически растеж чрез образование и наука. Да използваме този момент да поставим основите на магистралата на духа, цитира Герджиков думи на премиера преди време, с които Бойко Борисов обясни, че образованието е приоритет за правителството.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

113

Кирил Софийски

преди 6 години

Глупости ! Това е само и само да им прилапат техническия университет !

112

за класациите

преди 6 години

Класациите на университетите са пълна фалшикация и пълна глупост...............да ви кажа .............университетите в Германия са много по-добри от тези в Оксфорд и Кеймбридж...........но са по-назад в класациите.

111

Анонимен

преди 6 години

През 90-те години, от един мастит бивш партизански командир зависеше дали ще ти финансират следването в странство. Този същият май беше вицепрезидент по едно време.Звучи тъжно, особено като си спомниш, че преди 1990 г. всяко министерство получаваше бройки за студенти в чужбина и само в съответното министерство си знаеха как ги подбират тези младежи, които заминаваха да следват зад граница. Тези бройки не се обявяваха в кандидат-студентския справочник.Някои неща явно не са се променили.

fallback