Снимка: visualhunt.com

Просветното министерство е готово да даде още пари за психолози, педагогически съветници и ресурсни учители, но пък се оказва, че училищата трудно си намират такива.

"Голяма част от училищата са малки и броят на децата, които имат нужда от допълнителна подкрепа, не налага специалистът да е нает за целодневна заетост", обясни министърът на образованието Красимир Вълчев по време на парламентарния контрол.

Другият сериозен проблем е, че педагогически съветници и психолози няма заради липсата на интерес към тези специалности.

А иначе в помощ за децата със специални нужни през тази учебна година работят 2661 души в цялата страна. От тях 614 са психолози, над 600 са ресурсните учители, 448 са логопеди, педагозите за зрително затруднени деца са 80.

Намерението на просветното министерство е да отпусне още пари по бюджетите на образователните институции за психолози и педагогически съветници, като приоритетно ще отидат по местата, където няма такива специалисти.

"По 30 лева на ученик за психолози и педагогически съветници ще има допълнително", обясни Вълчев.

От 2018 г. ресурсните учители, които работиха по проекта "Приобщаващо образование" по оперативна програма на ЕС ще се преназначат за сметка на бюджета, като ще бъдат предоставени средства за тази цел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase