Снимка: МОН

97,6% от учителите смятат, че административното натоварване върху тях е станало по-голямо и само 1.5%  усещат облекчаване. Това показва изследване сред учителското съсловие за обема бумащина, направено от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Това проучване доказва катализирането на процеси, които променят мисията и визията на учителската професия и увеличават липсата на интерес към работата на педагога, допълват от Синдиката.

Друго изследване на СО "Подкрепа" и КНСБ установи и един типично български феномен – претоварване на педагогическите специалисти с всякакъв род дейности, които достигат до 60 часа седмично натоварване при изпълнение на всичките задължения по длъжностна характеристика и извън нея. Този порок на образователната система генерира два много видими процеса:

Първият е бързото прегаряне на българския учител и загубата на ефективност в дейността му в последните пет – десет години от своята 35+ години учителска кариера.

Вторият процес, който набира скорост с увеличаване на бумащината, е превръщането на българския учител в кредитор на образователната система. Това се получава поради несъвършенството на съответните наредби в системата, които мерят месечното и годишно натоварване от пряката преподавателска заетост (работата на учителя с ученици в учебен час – напр. 21 часа седмична норма за учител в начален етап или 648 часа годишна норма за учител по математика).

Освен тези часове учителят има задължения, които му отнемат многократно повече време за дейности, за които не се дължи трудово възнаграждение.

И ако нормата на учител в Полша е 1300 часа с всички включени задължения, които съответно се заплащат, то българският учител "дарява“ на образователната система и българското общество безвъзмезден труд, който е половината и повече от свършената от него работа, смятат от Синдикат "Образование".

Синдикалистите настояват час по-скоро в рамките на националния социален диалог да се формира политика на компенсаторни механизми към професията учител, да се мери коректно реалното работно време на учителя и да се заплати, съобразно изработеното, до 60 часа седмично.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase