Снимка: архив Reuters
fallback

Текст за принципите на джихада в учебник по история за 6 клас възмути родителите. Проф. Христо Матанов, който е съавтор на учебника за 6 клас, бе категоричен пред Bulgaria ON AIR, че съдържанието се спуска от Министерството на образованието и екипът е задължен да го следва.

"Джихадът е полезно знание. Когато нещо е световен проблем, това трябва да се обясни", настоя проф. Матанов в "България сутрин".

Oще по темата

"Изучаването на религия е личен избор, избор на семейството. Всяко натрапване на чужда религия е прекалено. Прекалено е на откриването на първия учебен ден да има водосвети и попове. Ако в това училище учат мюсюлманчета?", коментира родителят Елена Хаджигенова.

На свой ред тя попита защо учебниците не изучават история на изкуството и подчерта, че трябва да има контрол на съдържанието от страна на родителите и преподавателите.

"За мен информацията за всяка религия трябва да е поднесена в главните аспекти, но и в силно положителния ѝ принос за развитието на човечеството. Точно джихадът не е най-положителното в исляма", обясни Хаджигенова.

"Не се изучава история на религиите, изучават се цивилизации", контрира историкът и добави, че в момента джихадът е най-актуален.

По думите на проф. Матанов информацията е напълно подходяща да присъства в учебника за 6 клас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

78

До Некъф луд (№78)

преди 6 години

Точно така!Това заслужава всеки, който е против водосвета в българските училища, но настоява да се учи за джихада!За обща култура може да се каже на децата що е това джихад, но ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да им се обясни как се изопачава това понятие от фундаменталистите.Също така, да е ясно за всекиго, който записва децата си в българско училище е, че в България има официално вероизповедание и някои негови ритуали се изпълняват в тържествените дни. Ако някому това не харесва - границите са отворени!

77

Като гражданка на ЕС

преди 6 години

Елена Хаджигенова, да иде и да пита в Германия, защо в училищните столови вече не се сервира свинско месо. Да не се дразнели мюсюлманите, чиито деца учат там!Но нали мюсюлманчето може да си вземе друга гозба, в която няма свинско?Значи, за да им се угоди на каприза, от свинско се лишават всички деца, въпреки че консумирането на този вид месо е полезен именно в детска възраст!!!Не стана ли прекалено това угодничене пред онези?Браво на Орбан и на Милош Земан! Това са държавници!

76

Анонимен

преди 6 години

А тези извращения, които се учат по биология ? За ... с*кс и прочие ?Или твобите, които са прилюдия към мръснишки изпълнеия ???Трябва да има повече ццензора ...

fallback