Снимка: БТА
fallback

За следващата година МОН ще увеличи парите и се надява да бъдат назначени поне още 500 психолози и педагогически съветници. Така всички училища с над 400 деца ще имат такива специалисти, а за целта Министерството на образованието ще отпусне допълнително между 7 и 8 млн. лева, каза министър Красимир Вълчев.

Около 1100 са психолозите и педагогическите съветници назначени предимно в училищата с над 400-500 ученици за тази година.

Той отбеляза, че училищата и сега назначават психолози и педагогически съветници, но "за сметка" на делегираните си бюджети. "Надяваме се, че като им раздадем допълнителни средства, повече училища ще имат такава възможност. Може би на най-малките училища няма да бъдат достатъчни, но в дадено населено място, където са повече, може да споделят един психолог или педагогически съветник", коментира Вълчев.

Министър Вълчев участва в конференцията "Партньорство училище - родители - добри практики и решения".

Доверието е в основата на съвременното образование - доверието между родител и учител, между семейство и училище, каза още министърът.

Утопия е да вярваме, че като сложим камери във всяка стая, ще решим проблема с липсата на доверие, а всъщност ще го задълбочим, коментира Вълчев.

Затова днес ми се иска посланието към родителите да бъде - "да вярваме на учителите", защото като общество най-много разчитаме на учителите, каза министър Вълчев и отбеляза, че говори и като родител. Разчитаме на учителите да възпитават децата ни, да ги научат на знания и да се справят с агресията, добави той.

"Трябва да накараме обществото и родителите да вярват на учителите, без това доверие няма да има добро образование и няма да успеем да възпитаваме децата ни", заяви образователният министър.

Вълчев отправи и послание към учителите - да не пестят усилие да си взаимодействат с родителите, да им обясняват и ги информират какво правят, да се вслушват в упреците им, да ги привлекат като съюзници в задачите на училището.

На конференцията директори на училища от цялата страна представиха техники за привличане на родителите към активния училищен живот. Сред тях участието на родителите в зелени училища, екскурзии, състезания, в отбелязването на празници, изработването на играчки и продажбата им с благотворителна цел, в дейности по подобряване на материалната училищна база.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Брод има!

преди 6 години

В колониите е така! Няма образование /както и нищо друго/, защото колонизаторът не разрешава. С наша благословия си назначава лакеи да поддържат статуквото в гетото. А спящи учители и родители дружно предават децата поколение след поколение вече 27 години. Страх ги е да си спомнят кои са, за какво са и какво трябва да направят. А време не остана.... Не се сърдете за последствията, които сами създавате.

19

Анонимен

преди 6 години

Скоро да очакваме и набити психолози, освен набити учители.Задължение на родителите е да възпитат децата си, учителите трабва да ги обучават, а не да са звероукротители.

18

Анонимен

преди 6 години

Западна демокрация, а кой ще пази децата от наркодилърите?

fallback