Снимка: архив, Булфото
fallback

Вече ще трябва да заплащаме за извинителните бележки на децата, издадени от лекар. Председателят на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов обясни в "България сутрин", че издаването на документа във времето не е бил в основния пакет дейности, гарантирани от НЗОК.

По думите му досега формирането на цената на бележката е било индивидуално решение на управителя на учебното заведение.

"Децата не заплащат потребителска такса и искаме това да се промени. Родителите да заплащат поне минимална такса", посочи д-р Миндов и допълни, че голяма част от финансирането в педиатрията е силно намалено и трябва да бъде компенсирано.

Ема Черногорска от Сдружение "За децата ни" коментира пред Bulgaria ON AIR, че топката е в Министерството на здравеопазваното, за да бъдат преразпределени парите, така че родителите да не заплащат за бележки, след като деца до 18 години са здравноосигурени.

В началото на тази учебна година се сблъсква с проблема, че родителите вече нямат право да извиняват децата си по семейни причини до 30 дни, а до 10.

"Това ще накара родителите да отидат до личните лекари и да вземат фалшиви медицински бележки. Ако таксата е 1 лев това няма да се отрази на ничий джоб. Въпросът е, че всяко здравно заведение може да определя таксата - тя може да бъде 2 и 5 лева, това трябва да бъде регламентирано", обясни Черногорска.

Тя е на мнение, че е по-добре да се заплаща самият преглед, а не извинителната бележка.

Д-р Георги Миндов отбеляза, че у нас няма "черен пазар" за извинителни бележки, а такава може да бъде издадена от 0 до 100 години.

"Родителите трябва повече да се тревожат, че срещу т ях има недофинансирана система, лекар, който е демотивиран и неангажиран", подчерта д-р Миндов в студиото на Лора Инджова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

AZ22,

преди 6 години

Няма да е лошо да е така и тук. Лекар посещавам само за бележка. Не лекуваме вирусни инфекции с антибиотици,а това, от което са боледували,е само такова за 18 години вече.Децата в тези случаи се нуждаят просто от почивка, топло и сън. Сами се оправят,но трябва да си останат вкъщи.Понеже не ми дават право да им извинявам отсъствията, ходим на лекар само за бележка. И защо? Защото ни принуждават. Сега пък ще ни принуждават да плащаме за нищо.Докога? Колко бой още трябва да понесат тези "лекари"?

50

AZ22

преди 6 години

В Германия всеки родител сам си пише извинителните бележки на децата и не е необходимо да ходиш при лекар.

49

Анонимен

преди 6 години

Фалшивите бележки, докторя, си ги издавате вие! Не ми се оправдавайте с чак толкова *** аргументи за лакомите си търбуси!Аз предлагам да няма задължително здравно осигуряване въобще. Който иска - като в Щатите - да си избере дали и за какво ще се осигурява и да си избира лекар. Да ви видя тогава, кой ще ви ходи по кабинетите, търгаши недни! И откъде ще цицате пари, без да сте работили.

fallback