Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

Родители на ученици от столичното 54-то СУ "Иван Рилски"са били подложени на тест, в който е трябвало да зачеркнат поне един отговор.

Въпросникът е под формата на декларация, в която майките и бащите на децата трябва задължително да кажат как ще подпомогнат училището.

Те трябва да изберат от 9 точки, информира Bulgaria ON AIR..

Oще по темата

Сред вариантите за подпомагане, които родителите трябва да посочат, са дарение на книги за библиотеката, извършване на физически труд, какъвто е необходим на училището и възможен за родителя, като например боядисване. А също и дарение на материали, които да се ползват за училището, консумативи за медицинския кабинет, спомагане със средства за развитието на спорта в училище.

Сред останалите опции са и "Ще осигуря месечна стипендия, сума по моя преценка, за дете/ученик от семейство с нисък социален статус“, "Ще участвам доброволно в опазване на дворни площи от повреждане и замърсяване в учебно и извънучебно време"и "Ще участвам в подготовката и провеждането на извънкласни и училищни мероприятия”.

"Декларирам, че ще предоставя средства в размер, определен от училищното настоятелство, които да се използват за нуждите на учениците", се казва в документа, който майките и бащите получават на първата родителска среща.

Родителите се притесняват това да не рефлектира върху децата им.

Образователният министър Красимир Вълчев коментира, че подобни декларации не са редни, защото съдържат елемент на покана, а дарението към училището може да бъде само доброволен акт, без да има намек за някаква задължителност, пише “Монитор“.

Министърът добави, че е започнала проверка в училището и не били събрани никакви пари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

63

Helleborus

преди 6 години

Снощи пак имаше спор, един баща беше против включването на Декамерон за осмокласници. Две кокони му обясняваха, че няма право на глас, понеже в това произведение се казвало, че трите религии били еднакви и за децата било хубаво да знаят това. Подбран е автор от италианския ренесанс, който бил изрично забранен от църквата, при това автор, който, като Дарвин, в по-късно време се разкаял за безумиците си. От къде накъде родителите трябва да се МОЛЯТ, друг да не корумпира умовете на непълнолетните?

62

Helleborus

преди 6 години

Семейството всъщност делегира права и власт на учителя, да възпитава и учи вместо него, но не на универсална наука, каквото не съществува, а на семейните ценности и според амбициите на семействата за реализация на детето им. Училището е било винаги обществен, а не държавен продукт. Не е нормална наглостта, с която родителят днес не е слушан за нищо свързано със съдържателната част на образованието, включват се неприемливи за него текстове и идеологии в учебниците, а той е сведен до спонсор.

61

Helleborus

преди 6 години

Училището е продължение на семейството, защото то взема детето от семейството преди да навърши пълнолетие. Затова родителят и в най-тежките робски времена е строил училище, както е строил и църква, наемал е учител, намирали са дърва за огрев и така нататък. Едно село хора могат да поддържат с общи усилия една църква и едно училище. НО те си назначават учителя и те избират учебната програма, те поръчват децата да бъдат възпитавани в определени ценности - техните собствени!

fallback