Снимка: МОН
fallback

В София незаетите учителски места са около 300, а за страната минават 3000. Това каза Юлиян Петров от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". По думите му интересът към учителската професия не се е повишил.

"Трябва да минат години студентите да усетят, че учителската професия е перспективна, търсена, авторитетна. Няма богати учители по света, учители стават тези, които носят призванието за учител в душата си, отиват и заради авторитета на учител са в системата", каза още той.

Според него само с атрактивно заплащане младите няма да бъдат привлечени към професията.

"Трябва да вкараме и авторитета на професията, доверието на родителите, трябва да им кажем, че има национална политика за борба срещу агресията в училище, срещу стреса, на който е подложен един учител", обясни Петров пред БНР.

Министерството на здравеопазването се отказа от въвеждането на задължителни ежегодни психотестове за учителите. Това се случи, след като от Синдикат "Подкрепа" обявиха, че учителите ще излязат на протест с искане оставката на здравния министър, ако психотестовете не бъдат отменени.

От МЗ предлагат да отпадне периодичността на задължителните медицински прегледи за учителите, а оставят на директорите на училища да преценяват необходимостта от медицински прегледи.

"Отпада периодичността, т.е. всяка година учителите да минават на задължителни прегледи, не само на психотест и оттам нататък те да доказват, че са физически здрави и не са опасни за своите ученици. Този член кореспондираше към разлюляването на доверието в учителите по отношение на техни евентуални заболявания. Това до голяма степен катализира едно недоверие и към професията "учител", подобно се шири и към професията "лекар". Ако няма доверие между лекар и пациент, няма как да стане лечението. Няма как да стане и образованието, ако няма доверие между родителя и учителя. Ние трябва да вървим към възраждане на това доверие", смята синдикалистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

nerealist

преди 6 години

До мдааааДа! Ще назначават хора с курсове за учители, защото са хора на някого. А дипломираните учители ще работят като шофьори, продавачи, шивачки, защото не са хора на никого.По темата- Кажете от какви учители имате нужда! Ще ви изпратя най- малкото 5 безработни и дипломирани, за които разстоянията нямат значение.

17

учител

преди 6 години

Истината е че всеки работи за пари понеже живеем в стоково парична система. А лафа за призванието е изкривяване на психиката. Просто търсят балами да работят за малко пари.

16

чистачката

преди 6 години

До 700лввземам 460лвслед данъци 441,74лвимам 32 г стажспрете да лъжете!!!ставам в 5 за първа смяна,не съм неграмотна!!!

fallback