Снимка: архив, Булфото
fallback
Проверки на всички кухни в детските градини и в училищните и студентските столове преди 15 септември започват от понеделник в Пловдив и областта. Инспекциите ще бъдат извършвани от служителите на Областната дирекция по безопасност на храните.
 
За тях най-важна е хигиената в съответната детска кухня или стол и за това ще се гледа под лупа. Инспекторите ще проверяват както сградния фонд и оборудването, така и дали са изпълнени техни предишни предписания за задължителни ремонти.
 
Ще се следи и дали хранителните продукти са в срок на годност, както и какъв е техният произход. Целта на проверките е да се установи и дали хранителните продукти отговарят на изискванията за детското хранене.
 
Ако бъдат установени нарушения, глобите започват от 2000 лева и достигат до 5 000 лева, а ако нарушенията бъдат рецидив или много груби, то може да се стигне и до крайната мярка – детската кухня или училищният стол да бъдат затворени.
 
Целта е да не се допуска разпространението на Хепатит А – болестта на мръсните ръце. Засилените проверки ще продължат до края на септември. 
 
Според проф. д-р Стефка Петрова - национален консултант по хранене, българските деца са на пето място в Европа по наднормено тегло, а това е предпоставка за редица заболявания: сърдечносъдови, вкл. хипертония и диабет.
 
"Независимо от забраната за продажба на продукти с добавена захар и дори с подсладители в училищните бюфети, родителите им слагат вафли, безалкохолно и редица нездравословни храни в раниците за закуска в междучасието. Освен това учениците успяват да си ги набавят от съседните павилиони и магазини", каза тя пред "Монитор".
 
Проф. Петрова е на мнение, че трябва да се въведат ограничения за продажбата на тези продукти около училищата. Също така рекламата по телевизията има огромно влияние и се отразява на предпочитанията и на избора на храни и на най-малките деца.
 
"Проучване сочи, че над 50% от децата пожелават това, което виждат на екрана, и 90 на сто от майките изпълняват това желание. Много малко са тези, които устояват и успяват да направят по-здравословен модел. Храненето вкъщи не допълва това в детската градина. Майките вечер не предлагат готвена храна – това е втората констатация", отбелязва още експертът.

По думите й, до края на годината предстои да бъдат актуализирани наредбите за храненето в детските ясли, в детските градини и в училищата. Работната група по промените ще настоява отново да се търсят законосъобразни начини за забрана на продажбата на продукти с добавена захар на ученици край училищата така, както е забранена продажбата на алкохол.

 
"Начини има и на някои места вече има такива ограничения", отбелязва още проф. Петрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 6 години

От дома и семейството идва целия проблем! Забранили сладкото и продукти с добавена захар в училищата, ама майката го праща с две вафли и два кроасана за закуска!На площадката ме питат толкова ли нямам пари за сок , та купувам вода на детето. Разнасят солети и снаксове и ги дават на деца , които не могат дори да ходят още . Учат децата си да ядат с хляб всичко!!! Колкото е виновна индустрията , толкова са виновни и родителите!

18

Анонимен

преди 6 години

TAZI TAI NARECENA ,,PROFESORKA" NISHTO NE RAZBIRA,ZASHTOTO NE E V CAS S NOVITE TENDENZII NA ZDRAVOSLOVNOTO HRANENE.

17

Анонимен

преди 6 години

Децата нямат и двигателна култура и това е вина на родителите.Дете на две години вече може да кара колело със спомагателни колела,а те му купили детска лека кола (едно време поне беше с ***)детето седи а родителят я управлява с дистанционно-върха на селяндурщината.И така се започва с обездвижването,комбинирано с боклучавите зрънчовци и подобни та се стигне до баниците,енергийните напитки и дюнерите.

fallback