Снимка: МОН
fallback

В следващите между пет и петнайсет години се очаква най-голям недостиг на учители в сферата на средното образование, каза пред журналисти в Арбанаси, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той посочи, че през тази година най-дефицитни са учителите по математика, природни науки, информатика и английски език. Според него този недостиг е различен за отделните региони.

Обобщената информация за обявените работни места в бюрата по труда показва търсене на близо 3000 учители, като до началото на новата учебна година обявените места ще бъдат заети, прогнозира той.

Министерството на образованието и науката е подготвило стратегия за справяне с проблема, която ще бъде обсъдена на форум през септември. Според министър Вълчев единият вариант е да бъдат привлечени повече млади хора да завършват висше педагогическо образование.

Разработва се програма, която ще включва мерки за ангажиране на учителите в ранна пенсионна възраст с позиции към по-ниско натоварване.

Третата алтернатива е хора с различно образование да придобият педагогическа квалификация и да се включат в учебния процес.

Министърът на образованието участва в национална работна среща преди новата учебна година с директорите на регионалните управления по образованието.

На нея се обсъждат новите моменти през учебната година. Една от темите е работата на екипите, които трябва да връщат учениците в училищата. Министърът посочи, че екипите започват работа от 1 септември, а където е необходимо работата ще продължи и след 15 септември.

Над 11 100 експерти на институции ще връщат децата в клас, каза Вълчев. Една от мерките е да разшири размерът на помощите, отпускани от Министерството на труда и социалната политика, при редовно посещение на учебните занятия.

С промени в правилника за прилагането на семейните помощи за деца учителят ще може да предлага помощите да се изплащат в натура, в зависимост от конкретните нужди на всяко дете.

Новият проект за приобщаващото образование, с който се облекчава административната тежест за училищните директори, създаването на основни училища до VII клас, както и разкриването на обединени училища просветният министър определи като новости за учебната 2017/18 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

Кристина

преди 6 години

Ще се праквалифицират други кадри? Та, защо? Не малко млади хора са завършили педагогическо образовение. Смятам, че има и доста, които биха желали да работят точно това, но да не забравяме, че за момента заплащането далеч не е атрактивно и тези хора са се насочили към други области. Защо не се работи върху това да бъдат привлечени към учителската професия вместо да преквалифицираме други хора завършили съвсем друго образование?

72

Анонимен

преди 6 години

Изобщо няма да са нужни учители след 10-15 години.

71

да си го кажем

преди 6 години

Проект България се закрива, последният да затвори вратата!

fallback