fallback

Над 15 000 са свободните работни места, които са обявили фирмите у нас. Според данните на Агенцията по заетостта по-голямата част от тях са в частния сектор, съобщава Bulgaria ON AIR. Най-много обявени позиции има в сектора на преработващата промишелност, следвана от търговията и администрацията.

Най-търсените професии според заявените работни места в бюрата по труда са учители, продавач-консултанти и машинни работници. Броят на регистрираните безработни в края на месец юли са над 220 000, като от тях близо половина са с основно и по-ниско образование. Едва 12% са с висше образование.

Осезаем е проблемът в сектор "Образование". По-малко от месец преди началото на учебната година се търсят над 2000 педагози.

По данни на синдикати липсват специалисти по математика, информатика и чужди езици. Намирането на кадри е трудно както в малките населени места, така и в големите градове.

В следващите между 5 и 15 години се очаква най-голям недостиг в сферата на средното образование. В момента образователното министерство разработва стратегия за преодоляване на проблема. Една от мерките, която ведомството обсъжда, е на преподавателите в пенсионна възраст да се предлагат длъжности с по-ниско натоварване, въпреки че и сега броя на тези учители е голям.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

Анонимен

преди 6 години

Всичко е връзки дори и за учител с 500 лв. Нивото потресаващо. Имаше една министърка която казваше вишОто образование. Ненужен материал, злоба, интриги...простотия и когато това се после, после какво жъне на работните места?

56

нереалист

преди 6 години

До 0,0Никой не търси учители. Не го ли разбрахте? Има страшно много безработни учители на възраст 30-35-40-45години. Ама никой не ги кани на работа. С твърдението, че се търсят учители, целят да привлекат младежи в педагогическите специалности в университетите, щото бройките в университетите стоят незапълнени. Ако има глад за учители, ще направят някои специалности без семестриални такси. Това- Търсят се 2000 учителя, стана като- Емигрантите се завръщат в Бг.

55

АНОНИМЕН

преди 6 години

Тези, които никога не са хващали дневник под мишница нека не коментират високите заплати на учителите и многото свободно време. Когато само за един час влезеш в някоя ромска миризлива паралелка каквито и парфюми да си използвала каквото и да е желание да имаш всичко отива по дяволите. Когато само един ром влезе в автобуса се усеща миризмата а какво е в цяла паралелка? Много от децата дори и не роми ги гледат ако могат баби и дядовци и чакат учителя да ги възпитава. Шумът в училище е равен на ад.

fallback