Снимка: Архив, Reuters
fallback

170 хиляди млади хора в България не работят и не учат. Това каза омбудсманът Мая Манолова в Асеновград при откриването на Национална кръгла маса по проблемите на етническата интеграция.

"Всеки седми ученик у нас между 15 и 18 години не е в училище. 170 хиляди млади хора в България не работят и не учат. 64% от тях са в селата и малките градчета", уточни Манолова.

На форума присъстваха и вицепремиерът Валери Симеонов и заместник-министърът на образованието Деница Сачева.

"21 хиляди деца са отпаднали от клас само за миналата учебна година. 20% от децата на България не ходят на училище", заяви Сачева, цитирана от "24 часа".

Тя добави, че в страната вече са създадени 1103 екипа, в които са включени 11 632-ма специалисти, които ще водят кампанията за връщане на децата в училището.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Всички били работили

преди 6 години

преди 1990 г.! Как не!А съпругите на огромен брой военни? Това беше мечтата на простоватите момичета - да се омъжи за военен, да обикаля с него България в зависимост от това в какви поделения ще го пращат и да не работи. Те бяха с предимство когато се кандидатства за някое работно място, но рядко се възползваха. Предпочитаха да мързелуват, да взимат за вкъщи храна от офицерския стол, а чистенето беше задължение на ординарците!Ако овдовее, наследява добра пенсия от мъжа си!Затова вият за соца.

27

Не е вярно също така

преди 6 години

че всички са работили.Много ромки се възползваха от Тезисите за поощряване на раждаемостта, които бяха изгодни единствено за тях. Правеха всичко възможно да родят 5-10 деца през 2-3 години. Така, вечно бяха в платен отпуск по майчинство, който им признаваха за трудов стаж. Така натрупваха стаж за пенсия и като многодетни майки имаха право да се пенсионират в по-ранна възраст.Имаше не малко българки, които след омъжването си избираха да са в категорията "домакиня" на издръжка на мъжа си.

26

В други случаи,

преди 6 години

всички "съпруги" на един такъв мъж живееха в един двор, всяка в отделно едностайно копторче заедно с децата си.Много от жените от ромски произход бяха неграмотни. Много от младежите влизаха в казармата неграмотни, но там задължително се научаваха да четат и пишат.

fallback