Снимка: "Кариера в България"
fallback

През последните години България показа, че има работа за висококвалифицирани млади хора в почти всички сфери с възможност за развитие и добро възнаграждение. Това смята Лиляна Берон, която през 2011 г. завършва  Европейско право в Сорбоната, Париж. След това прави втора магистратура по Политически науки с европейска насоченост в Свободния университет в Брюксел и стажува 6 месеца в Европейския парламент.

Общо 6 години Лиляна живее извън страната, но през 2012 решава да се върне. Връща се, защото България е нейната родина, и днес не съжалява за избора си.

Според нея в България можеш да се реализираш също толкова добре колкото в чужбина, ако не и повече, и затова съветва младите хора, завършили в чужбина, да се върнат в страната.

Лиляна намира работата си по обява в интернет и я описва като "интересна, разнообразна и предизвикателна".

"Работя с много екипи като координатор по проект, свързан със софтуер за електронно фактуриране. От постоянната комуникация с хора, човек научава много, а наличието на страхотни колеги определено поддържа мотивацията ежедневно, защото няма нищо по-важно от това да отиваш с желание на работа", разказва тя.

Младото момиче признава, че е била изправена пред няколко предизвикателства относно работата си у нас.

Да продължи да работи по специалността си или да се ориентира към най-бързо развиващия се сектор - ИТ. Избира второто.

Изграждането на професионалните отношения, което лесно станало. Според нея българският манталитет не можеш да го промениш и трябва да приемаш хората такива, каквито са, и да си направиш собствена среда.

Лиляна смята, че най-големите предимства на живота и кариерата в България са: условията на работа и на живот, стандартът, който можеш да си позволиш тук с доброто образование, и средата, която можеш да си осигуриш - приятели, жилище, забавления, почивки.

Признава, че любимото й място в София е Борисовата градина. А в чужбина най-много й липсвали семейството и приятелите.

Още първата година след завръщането си Лиляна посещава "Кариера в България. Защо не?", на следващата година - отново.

"Добрият пример винаги е вдъхновяващ, а младите хора още нямат необходимото самочувствие, за да вземат важни решения сами. Затова такива мероприятия са толкова важни и успешни, тъй като всеки може да припознае себе си след 5 години и да намери нещо полезно - информация, контакти, работа или просто мотивация", изброява Лиляна.

"Кариера в България. Защо не?“ е кариерен форум за българи с опит в чужбина. На него можеш да се срещнеш с над 100 работодатели, вдъхновяващи лектори и над 1500 посетители с опит от цял свят. За да присъстваш е необходимо да си направиш предварителна безплатна регистрация на http://karieravbulgaria.com/forum-2017/.

На 5 септември в Интер Експо Център ще се проведе поредното издание на “Кариера в България. Защо не?“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

пенка

преди 6 години

защо *** моме не стана адвокатка, а ще работиш нещо, което не си учила и не разбираш.

26

Алекс

преди 6 години

Тц, не може...

25

Таня

преди 6 години

Има работа, но къде? В ИТ сектора в София. Ами да вземат всички от останалите градове да се изнесат там , ще стане доста забавно. То и сега софиянци все реват, че било пълно със селяни при тях, а пък си представям занапред какво ще стане

fallback