Снимка: Булфото, архив
fallback

За обещаното увеличение на учителските заплати с 15% от 1 септември правителството гласува 80 млн. лв. на редовното си заседание днес. Така след месец най-ниската заплата в системата вече ще е 760 лв.

Просветният министър Красимир Вълчев заяви пред журналисти, че с решението кабинетът прави първа стъпка за двоен ръст на възнагражденията на педагозите в рамките на мандата.

Oще по темата

Увеличава се и диференцираното заплащане за учители, които работят с деца от уязвими групи, включително с деца, които не владеят български език, от 3.5% на 4%.

Догодина също ще има ръст на заплатите, но по диференциран подход. Повече пари ще бъдат дадени за училища в малки населени места и такива, в които има повече деца от уязвими групи, както и за педагози, участващи в екипите за задържането им в училище. Ежегодно парите за заплати ще се увеличават с около 330 млн. лв. По думите му това не е предизборно или средизборно заиграване, а реакция на реалността.

"Учителите са тези, на които разчитаме да имаме по-добра база от подготвени кадри във всеки сектор“, каза Вълчев и апелира младежите да изберат учителската професия.

Той увери, че правителството ще поддържа средната заплата на учителите над средната за страната, защото държавите, които са направили този избор, отбелязвали най-голям прогрес.

С друго решение на МС са увеличени стипендиите на студентите от историческите български диаспори, предимно от Молдова и Украйна, които учат в български висши училища - от 150 на 200 лв. Вълчев каза, че в много случаи това са студенти с нисък социален статус и стипендията е ключова за обучението им.

МОН предвижда да направи електронна платформа, която ще отчита броя на педадогическите специалисти, които ще се пенсионират и броя на завършващите, които могат да станат учители в един или друг район. Разработва се и програма да се задържат учители в следпенсионна възраст с частична заетост по предмети и на места, където има недостиг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Неа

преди 6 години

Абе хора 760 брутна заплата ...нетната е пак около 500 защо се вълнувате толкова ?

9

Анонимен

преди 6 години

До сминдух енд чесънИ какво общо има това с учителските заплати по 700 - 800 лева.. Те ви отмъкнаха 4милиарда и половина под носа с КТБ, вие се занимавате с някакви измислени "пронкновения". Продължавайте в този супер-интелигентен дух.

8

сминдух енд чесън

преди 6 години

У нас е факт интересна зависимост,колкото една заплата е по голяма ,толкова по голям некадърник я получава.

fallback