Снимка: Булфото, архив
fallback

Основен мотив на пресветото министерство да предложи по-дълги ваканции е претоварването в системата и нуждата от по-добро разпределяне на почивките и уроците.

Има баланс в учебната година, увери зам.- министърът на образованието Таня Михайлова.

"Учебното време не може да е повече от определените по закон учебни седмици, но се увеличават ваканциите през учебната година", обясни тя.

Oще по темата

"Ваканцията не се променя като количество, толкова ваканция е имало и в предишните години. Проблемът е, че се удължава с една седмица реалното учебно време", каза Диян Стаматов, директор на 119-о училище и бивш зам.-министър на образованието.

Според него това е разклащане на цялата система и реакциите на обществото показват, че ваканцията не бива да се пипа.

Той посочи, че няколко експерти разклащат страната за няколко дни.

"Ако се започне на 1 септември, това ще доведе до пълно развълнуване на цялата страна", настоя още Стаматов пред bTV.

Удължаването на зимната ваканция пък ще постави в неблагоприятно положение децата в неравностойно положение, чието място е в училище в студените дни, смята той.

Родителите са разделени по въпроса, няма еднозначна реакция.

Част от тях са убедени, че ученето през лятото е неефективно, други пък са на мнение, че лятната ваканция е твърде дълга.

"Според тях проблемът трябва да се реши, като се даде право на училищата да са по-гъвкави при планирането на ваканциите и сами да решават как да действат", посочи Цвета Брестничка от родителската асоциация.

Михайлова обясни, че и сега училищата имат право да определят до три дни като неучебни според условията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 6 години

А като почнат от 1 септември ще имат ли учебници? Че май се пробват пак да замажат проблема, че както миналата, така и тази година стотица деца ще учат като аборигени - без учебници! Боже, и по османско са ги печатали на време, но сега не учебниците са важни, важни са 15 дни допълнително да създадем хаос! БРАВО НА ГЕНИЯ ДЕТО ПАК ПОБЪЛКВА ГОРКИТЕ ДЕЧИЦА! Сега разбирам защо все повече родители пращат умните си дечица в чужбина, със сигурност не е заради началото на срока, сигурно е заради друго, в

15

Ангел - 7в

преди 6 години

И защо да учим от 1 септември? Кога станахме англичани с ужасно време, че да хващаме сезона с малко дъжд?А може би станахме руснаци?Извинете, но аз съм гражданин на Република България, до колкото пише в учебниците ни, още сме независима държава, а не част ат Великобритания или Руската Федерация, или може би не знам?! Сигурно не съм си научил последния урок!

14

Елена

преди 6 години

Това е лудост. Огромна часто от хората с деца ученици ходят на море от 1 до 14 септември, ЗАЩОТО тогава избягваме целия болюк народ и най-вече чужденците! Децата са щастливи, когато ходят на море непосредствено преди училище, а и ние плащаме по-тънко. Ако започнат у-ще от 1 септ. ще трябва да ходим извън БГ понеже знаете кои точно чужденци идват у нас, а и българина първо обслужва чужденеца, а после сънародника. Т.е ще смачкате 15 дни активен сезон, а това са пари г-да икономисти!

fallback