Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

Първият и основен проблем на образованието в България е начинът, по който е структурирано то - отгоре надолу. Това, което се изисква от студентите на пазара на труда, не съответства на реалните знания, които получат. Това коментира икономистът Стоян Панчев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Има разминаване в системата, което има няколко източника. От една страна стои структурата на заплащането за образованието, предоставяно от българските университети. С някои изключения, в по-голямата си част обучението се покрива от държавата. И голяма част от мисълта, която би вложил, когато купува продукта образование, е извадена от уравнението. Другото, разбира се, са натрупванията от миналото. Системата е изключително консервативна и тези натрупвания не могат лесно да бъдат премахнати или реформирани", посочи той.

Набюдаваме едно образование, което е почти същото като през 80-те години, през 2017, каза Панчев.

Какви са необходимите образователни промени в България? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

Шаран-БГ

преди 6 години

Във всяко средно образователно училище ТРЯБВА да има професионална насоченост -по паралелки, по класове, ако не и за цялото учебно заведение. От средното училище младият човек трябва да излезе, не само пълнолетен и законово отговорен пред Обществото, но и достатъчно добре обучен, и усвоил до прилична степен дадено умение, даден занаят !Не само да бъде добър наемен работник, но и самостоятелно да работи и да си "вади хляба" !! В Европата е така..........

54

Архангел

преди 6 години

Нама страшно мили ми младежи - кандидат студенти, всички ще влезнете иначе какво ще правят хилядите "преподаватели" във ВУЗ. Стотици училища се закриха поради липса на деца, още толкова с 20-30 ученика, а бр. на ВУЗ - оветв расте ли расте. По броя на приетите студенти няма никаква демографска криза.

53

SILANCE

преди 6 години

До Някой си там. Ако си в България,значи си мутра,а не,че си образован,щом печелиш прекалено много. А това,че съучениците ти мизерстват,вместо да произвеждат спокойно и да живеят сносно поне,е още едно потвърждание за жалкото ниво на образованост и интелигентност при теб. Дано дечицата ти да имат някой и друг генетичен шанс поне от майка си,но прекалено многото пари при теб не биха привлякли чак такова нещо. Може би си чувал,че подобното привлича подобно?

fallback