Снимка: Архив, Reuters
fallback

Дори в най-елитните гимназии в София на трето класиране остават незаети места, макар и единични. Това става ясно от данните за последния етап от класирането на седмокласниците в гимназиите в столицата.

Oще по темата
В момента свободните места за трето класиране са 1363, като най-много от тях - 1306 - са в профилираните и професионалните училища без квоти за момичета и момчета, пише "Сега".

Единствената гимназия, която вече е запълнила отпуснатия план-прием, е 91-ва Немска езикова гимназия. В Софийската математическа гимназия свободните места са 3, а в технологичното училище "Електронни системи" към ТУ-София - 1 бройка.

Втора Немска гимназия е обявила 2 свободни позиции за момичета и още толкова за момчета, а Испанската - едно място за момче и две за момичета. В Първа английска гимназия има място още за 8 души (по 4-ма от двата пола), във Втора английска гимназия - за 6 момичета, а във Френската - за 3 момчета.

Шефката на регионалното управление по образованието в София Ваня Кастрева прогнозира, че след третия етап на класиране ще има още закрити паралелки. Все още не се знае колко ще са те.

По думите й рискови са главно паралелките в училища в отдалечените райони на София. На първото класиране в София бяха закрити 5% от профилираните паралелки и 11% от професионалните.

От РУО-то се надяват 272-те деца, които са получили двойки на изпитите от националното външно оценяване и са участвали в поправителната сесия, сега да се включат в третото класиране. Общо 294 ученици са останали пък некласирани на втория етап.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 6 години

Това да завършиш основно образование след 7 клас е пълна глупост. Милена Дамянова и кръга около нея са виновни за сегашното положение. Това е опит да се напълнят гимназиите с ученици и да се ликвидират основните училища в малките селища,където учениците са главно роми, както се вижда пак не стигат ученици. Те няма да стигнаг и следващата и последващата година,ще се закриват паралелки и специалности,след това средни училища и така ще бъде.Държавата се нуждае от необразовани граждани-това е извода

5

Анонимен

преди 6 години

До ана на тебе да ти пуснем ли такъв тест, да не се окаже, че ти липсва нещо в мирогледа на тебе... кисело ли е гроздето?

4

ан

преди 6 години

набедени за елитниучат само езици и заминават,а в смг имат по няколко деца в клас с които работят,за да се хвалят с първи места на състезания1а останалите просто си преписват и с голямо самочувствие за математиципуснете им тест по химия физика биология география да ги видим колко знаят,а това са предмети в основата на мирогледа,който тотално им липсва

fallback