Снимка: архив, Булфото

Първокласниците да нямат достъп до интернет на мобилните си телефони. Това гласи една от препоръките в новото издание за 2017 година на наръчника за родители на децата в първи клас.

"Достъпът до интернет е допълнително изкушение за децата, което разпилява вниманието им в клас. Ето защо, ако устройството позволява, препоръчваме поне в първи клас то да е с ограничено ползване и детето да няма реален достъп до интернет", гласи съветът на експертите.

Раницата на първолака пък не бива да превишава 10-15 % от теглото на детето, т.е. ако вашият първокласник тежи около 25 кг, ученическата чанта с всичко в нея не бива да надхвърля 3-4 кг, пише още в наръчника.

Широчината не трябва да превишава тази на раменете, а височината да не е повече от 30-40 см, така че да не достига краката на детето, когато е на гърба му. Колкото до презрамките, те трябва да са широки, меки и с възможност за регулиране, за да може раницата да се носи както когато детето е с блузка, така и когато е с дебело яке.

Препоръчително е ученическата чанта да е с твърд гръб, но има и такива с подложки на нивото на кръста. За безопасността на първолака по улиците е добре раницата да бъде в ярки, сигнални цветове и да има светлоотразителни елементи.

Колкото до извънкласните занимания като езикови курсове, уроци по изкуство или спорт, препоръката е да не са повече от две, пише "Монитор".

"Започнете учебната година с по-ниска натовареност по отношение на извънкласните дейности и достатъчно време за игра", пише в наръчника. Една от двете дейности, задължително трябва да бъде спорт.

"Помагайте, но никога не подготвяйте домашните вместо децата. В противен случай оценките в училище ще са ваши, а детето никога няма да се научи да се справя само", гласи друга препоръка към родителите.

Наръчникът е създаден от "Асоциация Родители". За да го получат в хартиен вариант, майките и татковците трябва да подадат заявка от сайта на организацията. Те могат да го поръчат както с доставка по куриер, така и да заявят екземпляр и да си го вземат от офиса на "Асоциация Родители".

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 2 години

Много театри, опери и кина по света имат системи за блокиране на сигнала от GSM-операторите по време на представленията. Системата не е много скъпа и не позволява на "тъпаците" да смущават нормалните зрители!
Защо нашето министерство на образованието не поиска финансиране за такива системи!
В междучасията - говори колкото искаш, в час няма връзка! Просто и ясно!
А за раниците - нашите деца от първи клас започват да покриват изискванията за шерпи, докери, носачи и т.н.! И това в XXI век!

4

До 3

преди 2 години

Защото трябва да има твърди мерки за контрол, които няма как да бъдат наложени. В момента учителите нямат право на никакви мерки и цари анархия и непослушание във всяко едно отношение.

3

Анонимен

преди 2 години

Вместо да се измислят безкрайни забрани за учениците с които само ги отдалечават от училището, да се вземе опит от други системи и телефоните и таблетите да влязат в помощ. От години се говори за ел.учебници. Защо не се въвеждат масово? Защото трябва да се пълнят джобовета на определени хора. После децата ни с най-много изкривявания, висок диоптер и ронно отпадане от училище.