Снимка: архив "Булфото"

Образование, свързано от ученическия чин с нуждите на икономиката – както на национално, така и на регионално равнище предлага вицепремиерът Валери Симеонов. Според него това трябва да е една от мерките за борба с демографската криза в България.

Симеонов даде и пример за просвета, съобразена с нуждите на регионалната икономика.

"Например нормално е в Добрич, Варна и Бургас да се дава приоритет на обучението на кадри в туризма. Също така кадри в земеделието, което да осигури един тил, който да бъде пояс, прилежащ към крайбрежието, в който да се отглеждат еко зеленчуци, плодове и т.н.", каза той.

Още по темата

Добър пример според него било и обучението още в средното образование на кадри за жп транспорта.

"Този пример, този модел, е много добър. Той е свързан с държавния жп транспорт, с държавната инфраструктура, която осигурява жп превозите. Той трябва да се предложи и на регионално равнище, съобразно регионалните нужди на съответните регионални икономики", каза Симеонов пред БНТ.

Друг начин да се бори демографската криза е раздаването на държавни стипендии за обучение.

"Държавата преценява от какви специалисти има нужда и инвестира в образованието – не само в средното, а и във висшето", каза вицепремиерът. Той даде да се разбере, че предлага държавата да дава стипендии за обучение на млади българи в престижни чужди университети срещу ангажимента след завършването си да се върнат да работят в България.

Симеонов разкри, че в момента по морето не може да се намерят спасители срещу 1200 лева заплата. В Слънчев бряг пък за един готвач се предлагали 2500 лева на месец.

"Трябва да се изгради патриотична ценностна система, от което България 27 година е лишена", каза още той и допълни, че ще се работи за връщането на младите към корените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase