Снимка: Bulgaria On Air
fallback

24 май е изключителен празник, трябва да се гордеем с нашата писменост. Неправилно е в такъв ден да се използват епитети като "шльокавица", сподели актьорът и режисьор Иван Ласкин в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Той алармира, че вече се прекалява с неизучването на велики наши автори. Ласкин е категоричен, че трябва да се обърне сериозно внимание на учебниците и началното обучение на децата.

"Правилният говор и правопис при младите хора е занемарен", посочи Ласкин и даде пример със заместването на "ч" и "ш" с 4 и 6. Актьорът посочи още, че в момента не се учи краснопис, който преди години е бил задължителен.

"Нивото е много ниско и много съжалявам, но като гледам абитуриентите какво се правят...родители подаряват силикони на децата си", каза още гостът на Bulgaria ON AIR.

Половинката на Иван Ласкин актрисата Александра Сърчаджиева сподели: Дъщеря ни се събуди днес и каза "Честит празник на буквите". Ние й говорим много, защото децата трябва да знаят за 24 май и историята на България.

Тя добави, че в НАТФИЗ учат студентите как да говорят правилно, но е възмутена от някои телевизионни водещи, които по думите й говорят потресаващо.

"Страшно е, че в учебниците пише, че в България е имало "турско присъствие", отбеляза Александра Сърчаджиева.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air!






 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

nina

преди 6 години

За правоговора-започнете от Бойко Борисов-да "изчисти" МЕ-кането си.После по низходящ ред и другите политици. Да се научат и кога се употребяват НИКОЙ-НИКОГО. Последното е особено важно и при превода на тектовете във филмите /впрочем, това зависи и от четящите ги, независимо от написаното/.

47

Анонимен

преди 6 години

Дали шльокавица или не в Бг живот няма. Тук с Българския не можеш да си намериш работа. Английския е всичко и покрай него и шльокавицата идва. Когато заплатите в Бг станат минимум 2000 лв., и университетите престанат да бъдат печатници на кухи дипломи тогава и младите ще започнат да гледат с уважение на България.

46

Анонимен

преди 6 години

До 80-ГОДИШНАТо хубаво, но в това, което сте написала, няма нито една правилно поставена запетайка!

fallback