Опашки и часове чакане - така започна и тази година записването на ученици за първи клас. Въпреки въвеждането на нови критерии за прием, които трябваш да улеснят процеса, затруднения не липсваха.

Новите критерии за прием в първи клас трябваше да елиминират среднощния престой пред училищата. Въпреки това столичното 133-о училище осъмна с дълга опашка от родители, чакащи да подадат заявления за класиране.

"Нощувахме на крак, по коли, по кафета...", разказа майка пред Bulgaria ON AIR.

Илия Милчев е сред първите родители на опашката. Чака тук от вчера следобед. Решил е да се презастрахова.

"Не сме съвсем убедени, че критерият за записване по ред не е решаващ специално за това училище. Минахме случайно - видяхме, че се събират хора и останахме", призна той.

Още по темата

Малко след 8.30 ч. родителите бяха приветствани в сградата на училището. Директорът на столичното 133-о училище обясни, че е очаквала опашка да има и днес, но родителите са били значително по-малко от минали години. Критерият поредност на подаване на документи нямало да бъде фактор при класирането.

"Дали сме допълнителни точки на братя и сестри, на което ние много държим, както и местоработата на родителите", обясни директорът на училището Даниела Борисова.

Подаването на заявленията за кандидатстване отнема няколко минути. Повечето родители са изрядни в документацията.

Свободните места са 96, но кандидатите са в пъти повече. Въпреки това част от родителите са оптимисти. Заявленията за прием в първи клас родителите могат да подават до 19 май включително.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase