Снимка: БАН
fallback

Университети и институт към БАН ще получат над 5 милиона лева подкрепа на студенти, докторанти и учени, съобщиха от просветното министерство.

Безвъзмездната помощ се предоставя на Химико-технологичния и металургичен университет, на Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров", на Университета за национално и световно стопанство, на Националния военен университет "Васил Левски", на Международното висше бизнес училище, на Стопанската академия в Свищов, на Техническия университет в София и на Института по физикохимия към БАН.

Договорите са сключени по процедурата "Подкрепа за развитието на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени - фаза 1", финансирана от оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Целта е да се стимулира интересът на студенти и учени към научните изследвания.

Чрез проектите се дава възможност да бъдат привлечени към науката водещи изследователи и изобретатели, както и млади учени и докторанти.

Средствата им осигуряват конкурентно заплащане, възможности за професионално развитие и мобилност, както и подходяща работна среда.

Очаква се благодарение на тях 500 млади учени до 34 години да получат подкрепа за научно-изследователска дейност.

2500 преподаватели във висши училища ще бъдат включени в програми за повишаване на квалификацията, а 300 студенти ще участват в програми за мобилност.

Парите ще бъдат инвестирани за участие в национални и международни научни форуми и обучения.

Част от тях ще бъдат вложени в образователни програми, ориентирани към научните изследвания и към укрепване на потенциала на младите хора да извършват изследователски дейности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Фалшиви авторитети

преди 7 години

3,относно БАН-аджиите си написал "а те са учени хора, с авторитет, способни много повече от мен хиляди пъти, но няма видима полза от труда им." Че няма видима полза, вярно е. Но е вярно и друго - ако имаше някаква полза, рано или късно щеше да си проличи.За съжаление, повечето от тях не са много учени. Изпитите са им уреждани по телефона от татковци и дядовци професори и от майки амбициозни доцентки. Затова и авторитет извън БАН нямат. В никакъв случай не са по-способни от теб, бъди сигурен!

19

До 7

преди 7 години

Знаеш истината за БАН, наистина са едно непоклатимо социалистическо учреждение, в което се влиза с връзки въпреки малките заплати. Добре се печели от странични дейности, до които наивниците без връзки не могат да припарят. Те вършат онова, което им възложат връзкарите, за да се отчита някаква дейност.Човекът, написал коментарите 1, 3, 10 казва какво очаква от БАН българският народ, който осигурява издръжката на тази институция. Но дори този външен човек е усетил истината - БАН не е ефективна.

18

Анонимен

преди 7 години

извинете за грешката! платиш исках да напиша

fallback