Снимка: Булфото, архив
fallback

Почти една четвърт от школата у нас имат до 100 ученици в класните си стаи. Числото е сравнимо с броя на децата в един училищен випуск от около четири паралелки. И докато някои учебни заведения имат по няколко такива випуска, други пустеят и отчитат дефицит на деца.

В страната има общо 2470 училища, като 638 от тях имат до сто ученици. Това става ясно от справка на Министерството на образованието и науката, пише "Монитор". Около 611 пък са и школата, в които учениците наброяват между 101-200, показва още справката. Така на практика около половината от учебните заведения у нас имат до 200 ученици.

Заместник-министърът на образованието Мария Гайдарова обяснява скромния брой ученици в голяма част от школата с демографската криза. От друга страна обаче обществото имало негативна нагласа към закриване на школата и това е другата причина, поради която учебни заведения с малко ученици продължават да функционират.

"Това идва от вековните традиции на нашето общество, че училището е стожер на нашето бъдеще и развитие", коментира зам.-министър Гайдарова. От гледна точка на делегираните бюджети, при които школата получават субсидия за брой ученици, тя коментира, че всяко училище, както малко, така и голямо, може да има финансови затруднения, ако не си планира добре средствата, с които разполага.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 7 години

как си мислите че са изчезнали траките , и при тях бройката е била под 100 във всяко четвърто училище ...

15

Трагедия

преди 7 години

Не тъжно с положението е направо трагично. Ревем от години че народа се стопява но на много малко им прави впечатление. За да изчезне една нация трябват 100-на години и ние сме тръгнали натам. Вече извървяхме 20-на години с отрицателен приръст. Прочетете световните тенденции за БГ- 2050 само 5 мил население с 1м индианци. 90% градско население, пусти села...

14

Анонимен

преди 7 години

Еврогейска демокрация

fallback