Снимка: Bulgaria On Air

Изказваме тревогата си от ширещите се в общественото пространство мнения и коментари, вменяващи вина на директора и учителския колектив на 52 ОУ "Цанко Церковски", кв. "Бояна" – София.

Причината е трагичният инцидент в края на февруари, при който почина 11-годишно момиче, след като негов съученик го ритна в корема.

Това се казва в открито писмо от Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа" до министъра на образованието и науката, до кмета на София, до началника на регионалното управление по образованието и медиите.

"Категорично сме против злепоставянето на професията ни и неправомерното оклеветяване на институцията "българско училище". За съжаление, подобно негативно отношение се формира като затвърждаваща се тенденция през последните години. Отговорност за случващото се в българското училище носят семейството, обществото, държавата, институциите, които ги представляват. Те също трябва да поемат своя дял от колективния дълг за възпитанието и образованието на българските деца.

Ние, от Синдикат "Образование", категорично подкрепяме колегията и директора на 52 ОУ в този труден за тях момент. Призоваваме към публично оповестяване на причината за смъртта и прекратяване на недостойните и унизителни обвинения", пишат те.

Синдикат "Образование" предлага МОН и Столична община да излязат със становища по този трагичен случай, но и да се произнесат в защита на авторитета на българския учител, който не носи никаква вина за нарастващата агресия между ученици.

В борбата срещу агресията в училище е необходимо МОН да изработи правила общините да предоставят институции, а учители и родители да изпълняват безкомпромисно вменените им задължения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase